Vyššie sadzby v USA: V júni, koncom roka či budúci rok?

Ako som nedávno uviedol v tomto článku, jednou z najsledovanejších udalostí na trhoch je Federálna rezervná banka (Fed) a jej načasovanie prvého zvyšovania sadzieb od roku 2006.

Špekulácií, kedy by mohlo dôjsť k obratu úrokovej politiky, neustále pribúda. Dôkazom je aj tento týždeň, ktorý nám poskytol nové vyhliadky a signály. Obzvlášť dôležitá bola mesačný report z amerického trhu práce, z ktorého vyplýva, že ekonomika USA vytvorila 280-tisíc pracovných miest a porazila tým odhady trhu. Po týchto dátach sa opäť obnovili špekulácie, že k vyšším sadzbám by mohlo dôjsť už na najbližšom zasadnutí 16 a 17. júna.

Podľa vyjadrení centrálnych bankárov z Fedu je to však nepravdepodobné, aj keď pripúšťajú, že k zvyšovaniu dôjde v tomto roku (väčšinou hovoria o závere roka). Najnovšie sa k obratu úrokovej politiky vyjadril aj William Dudley, šéf dôležitej súčasti Federálneho rezervného systému, a to newyorského Fedu. Dudley si myslí, že ak sa trh práce bude naďalej zotavovať a pozitívne zostanú aj inflačné očakávania, k vyšším sadzbám sa môže pristúpiť už tento rok.

Úplne iný pohľad má však na to Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý americkú centrálnu banku vyzval, aby akékoľvek zvyšovanie sadzieb odložila na budúci rok. Fond sa totiž domnieva, že aj vzhľadom k silnému oživeniu sa v americkej ekonomike objavili „vrecká zraniteľnosti“. Fed preto vyzýva, aby si počkal na výraznejší rast miezd a cien.

Vznikla tak ďalšia možnosť, kedy by v USA mohlo dôjsť k obratu úrokovej politiky. Kedy v USA uvidíme prvé zvyšovanie sadzieb od roku 2006? Bude to jún, koniec tohto roka alebo až budúci rok?

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre