10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Reťazec s hamburgermi Wendy’s Co (WEN.O) ohlásil spätný odkup akcií vo výške 1,4 miliardy dolárov, vrátane 211 miliónového podielu od rakúskej spoločnosti Nelson Peltz’s Trian Group, ktorá je najväčším akcionárom. Podiel rakúskej firmy v reťazci Wendy’s by mal oslabiť z 24,8 % na 17 až 19,7%.

2. Pred zasadnutím skupiny OPEC je ropa výrazne v červenom. Brent stráca 2,84% na 63,54 dolára, WTI oslabuje o 2,52% na 59,50 dolára. V USA bolo medzitým ohlásené, že zásoby ropy poklesli menej než sa očakávalo. Už v piatok bude zasadať združenie OPEC, pričom analytici očakávajú, že ťažobné kvóty ropného kartelu zostanú naďalej vysoké.

3. Deficit obchodnej bilancie USA poklesol viac než sa predpokladalo. Schodok sa v apríli znížil o 9,7 miliardy dolárov na 40,9 miliardy USD. Analytici očakávali pokles iba na 44 miliárd USD.

4. Ako vyplýva z dát regionálnej centrálnej banky v Atlante (Fed Atlanta), ekonomika USA by v druhom kvartáli tohto roka mala rásť tempom 1,1%. Vyplýva to z jej modelu GDPNow .

5. Ostro sledovaný indikátor ISM pre sektor služieb sa v máji prepadol viac než sa očakávalo. Index klesol o 2,1 bodu na 55,7 bodu, čo je najnižšia hodnota od apríla minulého roka. Ekonómovia počítali s oslabením len na 57 bodov.

6. Európska centrálna banka (ECB) zvyšuje prognózu inflácie pre tento rok, a to z predošlých 0% na 0,3%. Aj keď ECB dodala, že vzhľadom na nízke ceny ropy inflácia v najbližších mesiacoch zotrvá nízko, do konca roka by však mala vzrásť.

7. Šéf ECB Mario Draghi reagoval aj na aktuálnu situáciu okolo Grécka. Prezident centrálnej banky vyzval, aby veritelia s Aténami dospeli k stabilnej dohode, ktorá by zaručila, že Grécko zostane v eurozóne.

8. Ako vyplýva zo správy agentúry ADP, v USA bolo v máji vytvorených 201 tisíc pracovných miest, čo je mierne viac ako očakávali analytici. Tí počítali s vytvorením 200-tisíc miest. Aprílové dáta ale boli revidované zo 169 tisíc na 165 tisíc miest.

9. Pretrvávajúca nervozita okolo Grécka dnes sa dnes podpísala aj pod ázijské obchodovanie.  Japonský Nikkei 225 uzavrel nižšie o 0,34%, Shanghai Composite uzavrel na otváracích úrovniach, austrálsky ASX 200 stratil takmer percento.

10. EUR/USD v býčej nálade. Euro ťaží z vyjadrení šéfa ECB Maria Draghi, podľa ktorého centrálna banka v súčasnosti nemá v pláne rozširovať multimiliardové nákupy dlhopisov. EUR/USD získava 0,87% na 1,1247 dolára.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre