10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako dnes uviedol Medzinárodný menový fond (MMF), čínska mena viac nie je podhodnotená. To znamená, že Peking viac nedrží svoju menu umelo nízko. Ako vyplýva z dát Banky pre medzinárodné platby (BIS), reálny efektívny kurz čínskej meny za posledných 5 rokov vzrástol o 33%.

2. Ryanair s vyšším ziskom. Zisk leteckej spoločnosti za uplynulý fiškálny rok (končiaci v marci) vzrástol o 66% na 867 miliónov eur, čo prekonalo odhad analytikov. Za pozitívnym vývojom stoja aj klesajúce ceny ropy, ktoré zatlačili na pokles prevádzkových nákladov.

3. Singapurská ekonomika rastie rýchlejšie než sa očakávalo. Hrubý domáci produkt (HDP) v uplynulom kvartáli medzikvartálne vzrástol o 3,2%. Medziročne došlo k nárastu o 2,6%, čo prekonalo odhad na úrovni 2,1%.

4. Šéf Európskeho záchranného fondu (ESM) Klaus Regling varuje pred bankrotom Grécka.„Čas sa kráti“, uviedol pre dnešné vydanie nemeckých novín Bild. Ako uvádza, je dôležité nepretržite pracovať na dosiahnutí dohody, pretože bez dohody si Atény nebudú môcť požičiavať žiadne nové peniaze.

5. Pozrime sa na dnešné makrodáta v USA: Predaje nových domov v USA vzrástli viac než sa očakávalo. V apríli medzimesačne posilnili o 6,8% na 517 tisíc, pričom trh počítal s rastom o 5,6%. Prudký pokles v predošlom mesiaci bol revidovaný z 11,4% na 10%. Index cien domov S&P/Case-Shiller v marci vzrástol o 5%, čo prekonalo odhady.

6. Objednávky tovarov dlhodobej spotreby v USA v apríli mierne poklesli. V porovnaní s marcom oslabili o 0,5%, pričom analytici počítali s poklesom o 0,4%. Predošlý nárast bol ale revidovaný zo 4% na 5,1%. Objednávky mimo dopravných prostriedkov zaznamenali nárast o 0,5%

7. Sadzby v USA môžu rásť pomalšie než sa pôvodne očakáva. Ako dnes v Tel Avive uviedol viceprezident Fedu Stanley Fischer, ak bude ekonomický rast v zahraničí slabší, môže to mať negatívne dôsledky aj pre americkú ekonomiku.

8. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, v apríli došlo na Slovensku k zlepšeniu spotrebiteľskej dôvery. V porovnaní s marcom 2015 indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol o 1,3 bodu  na -7,3.

9. EUR/USD pod tlakom. Menový pár EUR/USD dnes stráca až 0,85% na 1,08866 dolára. Hlavným dôvodom oslabovania tohto menového páru je posilnený americký dolár, ktorý ťaží z pozitívnych ekonomických dát v USA. Dolárový index (DXY) získava až 0,94%.

10. Wall Street výrazne v červenom. Očakávania vyšších sadzieb tlačia kurzy akcií nadol. Možnosť skorého zvyšovania zdôraznili posledné dáta, či už inflácia alebo dnešné dáta z trhu bývania. Akciový index Dow Jones oslabuje o 1,25% na 18 004 bodu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre