ECB dnes dokázala, že je na trhoch stále silná a aktívne prítomná

Trhy priaznivo zareagovali na dnešné oznámenie predstaviteľa ECB o možnom navýšení objemu dlhopisov v máji a júni. Člen predstavenstva Európskej centrálnej banky Benoit Coeuré totiž v utorok ráno naznačil, že centrálna banka by mohla navýšiť objem výkupu dlhopisov na viac ako súčasných 60 mld. eur mesačne a nahradiť tak očakávaný letný výpadok na trhoch. Mesačný priemer objemu výkupu by sa tak mal vyrovnať.

„Vidíme tu pozitívny dopad tejto informácie na všetky kľúčové európske dlhopisové trhy. Je to len dva týždne potom, ako sme videli húfny výpredaj a vysokú volatilitu trhu. Dnes trh reaguje v dôsledku informácií pozitívne. ECB sa snaží verbálne podporiť trh a zastaviť nepríjemný výpredaj predchádzajúcich týždňov,“ hovorí šéf oddelenia aktív s fixným výnosom v Saxo Bank Simon Fasdal.

Rovnako ako dlhopisy aj akcie zareagovali na informácie pozitívne. S. Fasdal predpokladá, že rast dlhopisových a akciových trhov bude pokračovať. „Myslím si, že informácia z dnešného rána, je veľmi silná. ECB sa tak chce pripomenúť trhu, a zároveň dokázať, že i medzi pravidelnými zasadnutiami predstavenstva je schopná usmerňovať trh pre ňu želaným smerom.

Nie sú to teda len dlhopisy, ale aj akcie, ktoré sa predávajú lepšie. A to na pozadí slabého eura k doláru. Obnovil sa tým vzťah medzi QE a finančnými trhmi. „Myslím si, že to uvidíme aj v nasledujúcich týždňoch,“ hovorí S. Fasdal.

„Trh zabudol na to, akým silným nástrojom QE je. Myslím si, že ECB teraz dokazuje, že je stále na trhu silne prítomná a aktívna. Primárnym posolstvom je, že v mesiacoch máj a jún sa bude pravdepodobne kupovať viac aktív, ako sa plánovalo. Sekundárny oznam je, že časový termín ukončenia QE stále nie je definitívne stanovený. Program teda môže ECB predĺžiť, ak sa tak rozhodne. Tretím signálom je , že ani depozitná sadzba nie pevne určená. Banka teda môže poslať súčasné záporné sadzby niektorých dlhopisoch na ešte nižšie úrovne,“ myslí si S. Fasdal.

Autor: Simon Fasdal, hlavný dlhopisový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre