10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Jack Ma, zakladateľ čínskeho ecommerce obra Alibaba Group, reaguje na žalobu módnych značiek zastrešovaných firmou Kering. „Je poľutovaniahodné, že nás spoločnosť žaluje. Bolo by oveľa lepšie, ak by sa základe spolupráce s nami pokúsili nájsť riešenie”, vyhlásil dnes Jack Ma.

2. Európska centrálna banka (ECB) dnes zahýbala trhmi. Riaditeľ Benoit Couer dnes v Londýne vyhlásil, že v snahe vynahradiť letné mesiace môže ECB zvýšiť objem nákupov dlhopisov na viac ako 60 miliárd eur. Takýto krok má zabezpečiť, aby priemerný objem nákupov dosiahol 60 mld. eur/mesačne.

3. Finančné trhy okamžite zareagovali. Menový pár EUR/USD oslabil o viac ako jeden cent, akcie a dlhopisy si pripísali výrazné zisky. V čase publikovania tohto príspevku euro voči doláru oslabuje o 1,44% na 1,1152 dolára.

4. Veľká Británia v deflácii. V apríli tu došlo k medziročnému poklesu cenovej hladiny o 0,1%, čo je prvý pokles cien za viac ako polstoročie. Británia na pokraji deflácie balansuje už niekoľko mesiacov.

5. Dnešné obchodovanie v Ázii dopadlo zmiešane. Japonský akciový index Nikkei 225 posilnil o 0,66%, austrálsky ASX 200 oslabil o 0,34%, čínsky Shanghai Composite vzrástol o 0,72%.

6. Americký maloobchodný obor Wal-Mart s nižším ziskom. Spoločnosť avizovala, že za kvartál (február-apríl) jej zisk oslabil o 7% na 3,3 miliardy dolárov. Zisk na akciu zaostal za odhadmi trhu. Akcie Wal-Mart strácajú viac ako 4%.

7. Nemecký index ZEW prekvapivo oslabil. Index ekonomických očakávaní v máji oslabil o 11,4 bodu na 41,9 bodov, pričom analytici počítali s poklesom iba na 49 bodov. Subindex hodnotiaci aktuálnu situácia poklesol na 65,7 bodu. Trh počítal s hodnotou 68 bodov.

8. Japonský minister financií Taro Aso dnes vyhlásil, že menová politika sama o sebe nedokáže ukončiť nepríjemnú defláciu. Aj keď dodal, že v posledných dvoch rokoch bolo vidieť určité zmeny, monetárnu politiku by mala sprevádzať aj politika fiškálna či politika rastu.

9. Rast na automobilovom trhu v Európe spomaľuje. Ako dnes informovalo združenie výrobcov automobilov ACEA, kým v marci predaje nových vozidiel v EÚ medziročne rástli tempom 10,6%, v apríli to bolo 6,9%. V Taliansku došlo k nárastu predajov nových automobilov až o 24%.

10. Nakoniec sa pozrime na dáta z amerického realitného trhu. Objem novozahájených stavieb v apríli na 1,135 mil., pričom trh očakával nárast iba na 1,019 mil. stavieb. Lepšie než sa očakávalo dopadli aj stavebné povolenia, ktoré vzrástli na 1,143 tisíc.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre