10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Japonská spoločnosť Sony oznámila, že má v pláne oddeliť svoju audio a video divíziu do samostatnej spoločnosti. Táto zmena je súčasťou trojročného plánu vrátiť sa opäť k ziskovosti. Firma okrem toho naznačila, že uvažuje o predaji oslabujúceho TV podnikania a biznisu so smartfónmi.

2. Grécka vláda chce Euroskupine predložiť žiadosť o predĺženie záchranného programu o 6 mesiacov. Atény tak majú spraviť zajtra. Europartneri sú ale naďalej skeptickí, keďže nevedia, aké ďalšie kroky chcú Atény podniknúť.

3. Japonské akcie opäť v zelenom. Akciový index Nikkei 225 dnes posilnil o 1,20 % na 18 199 bodov, čo je najvyššia hodnota od júna 2007.

4. Ekonomický sentiment vo Švajčiarsku výrazne oslabil. Tamojší index ZEW klesol z predošlých mínus 10,8 bodu na mínus 73 bodov. Pod oslabený ekonomický výhľad sa negatívne podpísal nedávny šok švajčiarskej centrálnej banky, ktorá zrušila strop 1,20 EUR/CHF.

5. Ako vyplýva z dnes zverejnenej zápisnice zo zasadnutia Bank of England, centrálna banka sa neponáhľa k rýchlemu zvyšovaniu svojej kľúčovej sadzby. Niet sa čomu diviť, ako bolo tento týždeň ohlásené, inflácia v Británii dosiahla rekordné minimum 0,3 %.

6. A v Británii ešte zostaneme. Britský pracovný trh pokračuje v sérii dobrých výsledkov. V uplynulom kvartáli došlo k poklesu nezamestnaných o 97 tis. na 1,86 mil. nezamestnaných. Nezamestnanosť poklesla na 5,7 %. Libra na tieto dáta zareagovala posilnením o pol percenta.

7. Počet začatých stavieb v USA prudko poklesol. V januári došlo k poklesu o 2 % na 1,065 mil. stavieb. Analytici počítali s poklesom o 1,7 %. Pozitívom ale je, že nárast v predchádzajúcom mesiaci bol revidovaný až na 7,1 %.

8. O nemilé prekvapenie analytikov sa postaral aj vývoj stavebných povolení. Tie v januári v porovnaní s decembrom 2014 poklesli o 0,7 % na 1,053 milióna, pričom analytici počítali s nárastom o 0,9 %.

9. Priemyselná výroba v USA v januári rástla tempom 0,2 %, čo je však menej ako predpokladali analytici. Tí počítali s nárastom priemyselnej produkcie o 0,3 %. V decembri došlo k poklesu o 0,3 %, pričom v prvom odhade sa počítalo s poklesom o 0,1 %.

10. Cena ropy dnes výrazne stráca. Po štyroch ziskových dňoch dnes ropa Brent lacnie o 2,14 % na 60,95 USD/barel, cena ropy WTI stráca 2,41 % na 52,72 USD.

Komentáre