Wall Street: Po bujarej oslave prišlo menšie vytriezvenie

Po včerajšej rally na Wall Street si dnes americké akcie dali pauzu. Optimizmus, ktorý vo štvrtok po trhoch rozniesla Európska centrálna banka (ECB) a jej bilónový stimul, je dnes na Wall Street minulosťou.

Môžu za to aj najnovšie ekonomické dáta či štvrťročné výsledky firiem. Akciový index Dow Jones stráca 0,44 % na 17 736 bodov, širší benchmark S&P oslabuje o 0,43 % na 2054 bodov.

Poďme sa pozrieť na najnovšie dáta. Index nákupných manažérov Markit v januári oslabil z predošlých 53,9 b. na 53,7 bodu, čo je už piaty po sebe idúci pokles. Trhy pritom počítali s posilnením indikátora na 54 bodov.

Slabšie než sa očakávalo sa vyvíjali aj predaje existujúcich domov. V decembri sa predaje zvýšili o 2,4 % na 5,04 mil., pričom trh počítal s nárastom o 3 % na 5,08 milióna.

Sentiment nevylepšili ani kvartálne čísla. McDonalds ohlásil zmiešané výsledky – spoločnosť v poslednom kvartáli 2014 dosiahla zisk na akciu 1,13 USD, pričom analytici očakávali zárobok na úrovni 1,22 USD/akciu. Pozitívom je silný vývoj tržieb za mesiac december, avšak fast-foodový obor varoval, že januárové predaje budú záporné a výsledky budú počas prvého polroka pod tlakom.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre