Európske akcie stavili na QE. Čokoľvek iné by bolo sklamaním

Dňa 22. januára (vo štvrtok) sa uskutoční zasadnutie Rady guvernérov ECB. Finančné trhy už dnes očakávajú, že ECB odsúhlasí nákupy štátnych dlhopisov.

Akcie na kvantitatívne uvoľňovanie (QE) stavili v plnej miere, keďže akciový index DAX 30 v piatok uzavrel na historickom maxime 10 167 bodov. Analytici preto pripomínajú, že očakávania sú vysoké a čokoľvek iné okrem QE by bolo sklamaním.  

Možno si kladiete otázku, ako QE súvisí s vývojom na akciovom trhu? Cez masívne skupovanie štátnych dlhopisov sa do finančného systému dostáva množstvo lacných peňazí, ktoré okrem iného končia aj v akciách. „Napumpované“ miliardy eur sú priam balzamom pre akciových býkov, ktorí v prostredí lacnej likvidity ženú kurzy nahor.

Časť odborníkov ale upozorňuje, že vo štvrtok môže prísť veľké sklamanie. Môže sa stať, že ECB si počká na výsledok parlamentných volieb v Grécku (uskutočnia sa 25. januára) a QE ohlási až začiatkom marca. Netreba zdôrazňovať, že v takomto prípade by akcioví býci dostali úder pod pás a na trhoch by došlo k výraznej korekcii.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre