10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako vyplýva z údajov Medzinárodného menového fondu (MMF), Ukrajina znižuje zlaté rezervy druhý mesiac za sebou. Zlaté rezervy krajiny oslabili z októbrových 26,1 ton na 23,6 ton, čo je najmenej od augusta 2005. Naopak, Rusko využilo nižších cien a svoje zlaté rezervy posilnilo

2. Britská ekonomika v treťom kvartáli rástla tepom 0,7 %, potvrdil to dnes tamojší štatistický úrad. Medziročný rast bol ale revidovaný nadol o 0,4 percentuálneho bodu z predošlých 3 % na 2,6 %.

3. Britská libra sa po týchto dátach dostala pod tlak a voči doláru oslabila na 1,5522 dolárov, čo je pre britskú libru až 16-mesačné minimum.

4. Podľa delegátov združenia OPEC sa bude cena ropy na konci budúceho roka pohybovať na úrovni 70 až 80 dolárov/barel.

5. Gréckemu parlamentu sa ani v druhom kole hlasovania nepodarilo zvoliť nového prezidenta. Stavros Dimas, ktorého nominoval premiér Antonis Samaras, v 300 člennom parlamente získal len 168 hlasov. Tretie kolo hlasovania sa uskutoční koncom decembra.

6. Zdá sa, že španielska ekonomika rastie o niečo rýchlejšie než sa predpokladalo. Podľa tamojšej centrálnej banky by ekonomika v tomto roku mala vzrásť o 1,4 %, čo je s predošlou prognózou o 0,1 percentuálneho bodu viac.

7. Z USA dnes prišlo viacero ekonomických dát. Americká ekonomika v treťom kvartáli vzrástla až o 5 %, čo je najrýchlejšie tempo za posledných 11 rokov. Predošlá prognóza počítala s rastom len o 3,9 %, analytici očakávali revíziu hospodárskeho rastu na 4,3 %.

8. Očakávania dnes prekonali aj spotrebiteľské výdavky. Tie v novembri medzimesačne vzrástli o 0,6 %, pričom analytici počítali s nárastom o 0,5 %. Navyše, októbrový nárast bol revidovaný z 0,2 % na 0,3 %.

9. Naopak, za očakávaniami zaostala spotrebiteľská dôvera, objednávky tovarov dlhodobej spotreby a predaje nových domov. Index spotrebiteľského sentimentu Univerzity Michigan v decembri posilnil o 4,8 b. na 93,6 bodu, pričom v prvom odhade sa počítalo s nárastom na 93,8 bodu.

Objednávky na tovar dlhodobej spotreby v novembri poklesli o 0,7 %, pričom trh počítal s nárastom o 3 %. Sklamali aj predaje nových domov. V novembri oproti októbru oslabili o 1,6 %, pričom analytici počítali s nárastom o 0,4 %.

10. Wall Street má už Vianoce. Akciový benchmark Dow Jones dnes prvýkrát v histórii pokoril značku 18 000 bodov. Aktuálne získava 0,47 % na 18044 bodov, čím reaguje na silnejší rast amerického hospodárstva.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre