Ropa pokračuje v zlacňovaní. Tu sú hlavné dôvody

Ani v pondelkovom obchodovaní sa čierne zlato nevyhlo červeným číslam. Severomorská ropa Brent lacnie o 1,45 % na 88,548 dolára, americká ropa WTI oslabuje o 1,32 % na 83,74 dolára.

Dôvodom postupného zlacňovania tejto komodity zostáva vysoká ponuka a vyhliadky oslabeného dopytu. Globálna produkcia v posledných mesiacoch značne prevýšila dopyt, čo na druhej strane vyvolalo špekulácie, že združenie OPEC zníži produkciu a udrží ceny vyššie.

Saudská Arábia, ktorá je najväčším vývozcom ropy spomedzi krajín OPEC ale informovala, že je pripravená akceptovať ceny ropy nižšie ako 90 dolárov. Analytici sú v súčasnosti presvedčení, že pokles cien zastaví len obmedzená produkcia tejto komodity.

Nič také sa ale v súčasnosti nekoná. Z minulotýždňového reportu vyplýva, že produkcia ropy združenia OPEC v septembri dosiahla 2-ročné maximum. Ministri krajín OPEC sa 27. novembra zídu vo Viedni, aby posúdili aktuálnu situáciu a prispôsobili svoje produkčné ciele pre začiatok budúceho roka.

Pod oslabený sentiment investorov sa naďalej podpisujú obavy o oživenie svetovej ekonomiky – Medzinárodný menový fond (MMF) prikročil už k tretiemu zhoršeniu prognózy v tomto roku, čo podčiarkol slovami, že hospodárske oživenie zostáva naďalej slabé a nerovnomerné.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre