Britská centrálna banka dnes rozhodovala o sadzbách. Tu je výsledok

Britská centrálna banka Bank of England udržuje svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na rekordnom minime.

Hlavná refinančná sadzba tak zostáva na 0,50 %, čo je v súlade s očakávaniami analytikov. Pred niekoľkými týždňami sa špekulovalo, že vzhľadom na silné ekonomické dáta môže Británia ako prvá zo západných krajín zvýšiť úrokové sadzby.

Problémom ale zostáva slabý rast miezd či zvýšené ekonomické riziká v Európe. Inflácia v Británii v júli poklesla z júnových 1,9 % na 1,6 %, čo je ďalší dôvod k odkladu zvýšenia sadzieb.

Ako píše Wall Street Journal, najnovšie investori očakávajú, že k zvýšeniu sadzieb môže Bank of England prikročiť na začiatku roka 2015. Časť ekonómov si ale myslí, že ak britské hospodárstvo bude pokračovať v sérii silných dát, sadzby môžu byť zvýšené už do konca tohto roka.

A čo na to britská libra?

Britská libra voči doláru zostáva po rozhodnutí o sadzbách na 7-mesačnom minime. Menový pár GBP/USD sa aktuálne obchoduje na úrovni 1,6398 dolára. Ako tvrdia finančníci, libre neprospieva rastúca podpora škótskej nezávislosti. Referendum o odtrhnutí Škótska od Spojeného kráľovstva sa uskutoční 18. septembra.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre