10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. 4,9 miliardy eur. S takouto finančnou pomocou chce portugalská vláda zachrániť jednu z najstarších tamojších bánk Banco Espirito Santo. Banka sa rozdelí na dobrú a zlú banku. Dobrá banka bude vo svojej činnosti pokračovať ďalej, v tej zlej budú nahromadené nesplácané dlhy a toxické aktíva.

2. Britský bankový gigant HSBC má za sebou slabší polrok. Zisk najväčšej európskej banky v prvej polovici roka 2014 klesol o 12%. Polročný zárobok zakopol najmä o prvý kvartál, kedy zisky poklesli o 20 %. Banka ohlásila úsporné opatrenia ako prepúšťanie a zatváranie pobočiek, čoho výsledkom má byť úspora vo výške 5 mld. dolárov.

3. Indikátor SenTix, ktorý meria náladu investorov v eurozóne, v auguste prudko oslabil o o 7,4 bodu na 2,7 bodu. Analytici počítali s oveľa menším poklesom na 9,0 bodov.

4. Agentúra Moody’s vylepšuje rating Grécku o dva stupne na „Caa1“. Výhľad ratingu zostáva stabilný, takže krajina sa v blízkej dobe nemusí obávať znižovania úverovej známky.

5. Počet nezamestnaných v Španielsku poklesol na najnižšiu úroveň od doby, kedy úrad prevzal premiér Mariano Rajoy. V júli bolo bez práce 4,419 mil. ľudí, čo je o 2500 menej ako na začiatku vlády Rajoya. V porovnaní s júnom je to pokles o 30 tisíc nezamestnaných.

6. Akcie v Ázii so stratami. O nižšiu chuť k rizikovým aktívam sa postarali slabšie dáta z pracovného trhu USA či spleť politických problémov. Na druhej strane, investorov potešila správa o záchrane banky Banco Espirito Santo. Index Nikkei 225 oslabil o 0,31 percenta na 15 474,50 bodov.

7. Ropný trh sa v pondelok zotavuje zo strát. Severomorská ropa Brent získava 0,71 % na 105,385 dolárov/barel, americká WTI dražie o pol percenta na 98,12 dolárov.

8. Pri akciách módnej spoločnosti Michael Kors dnes bolo viac než rušno. Po predložení štvrťročných údajov akcie v premarkete najprv získavali 10 %, neskôr sa však ponorili do červených čísel. Aktuálne akcie (KORS) strácajú 6,77 %.

9. Viac ako dve percentá dnes získavajú akcie Berkshire Hathaway. Spoločnosť známeho investora Warrena Buffetta zverejnila v piatok po uzatvorení trhu svoje kvartálne výsledky. O tom, že išlo o viac než dobrý štvrťrok, hovorí aj tento graf.

10. Nemecký akciový index DAX 30 pokračuje v poklese. Po dnešnom obchodovaní je benchmark ľahší o 0,6 %. Aktuálna hodnota indexu je najnižšou od polovice marca. Nálada je podlomená, mnohí investori sú presvedčení, že korekcia nie je u konca, uvádza broker Peregrine & Black.

xtb
Komentáre