10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie japonského výrobcu elektroniky Sony dnes rastú o viac ako 5 %. Dôvodom je výrazný nárast zisku – kým minulý rok japonský obor zarobil len 3,1 mld. jenov, tento rok to bolo až 26,8 mld. jenov, čo je takmer 200 miliónov eur.

2. Dobré správy z eurozóny.  Miera nezamestnanosti v menovej únii vďaka hospodárskemu oživeniu poklesla na najnižšiu úroveň za posledné takmer dva roky. V júni sa miera nezamestnanosti znížila na 11,5 percenta, čo je najmenej od septembra 2012. Bez práce bolo v júni 18,4 miliónov ľudí , čo je o 152 000 menej než v máji.

3. Americký index nákupných manažérov pre región Chicago sa v mesiaci júl výrazne zhoršil. Indikátor oslabil z júnových 62,6 bodov na súčasných 52,6 b., čo je najnižšia úroveň od júna 2013. Analytici pritom počítali s miernym nárastom na 63,0 bodov.

4. Najväčší výrobca športového príslušenstva v Európe, spoločnosť Adidas, sa postarala o nemilé prekvapenie akcionárov. Výrazne zhoršená celoročná prognóza zisku spôsobila, že akcie dnes stratili viac ako 15 %. Čítaj viac tu.

5. Čínsky vládny podnik State Grid preberá časť energetickej siete Talianska. Zmluva medzi čínskou spoločnosťou a štátnou talianskou bankou CDP bola podpísaná vo štvrtok v prítomnosti talianskeho premiéra Mattea Renziho.

6. Rusko prehralo ďalší súdny spor. Aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu rozhodol, že bývalí akcionári skrachovanej spoločnosti Jukos majú nárok na kompenzáciu vo výške 1,9 miliardy eur. Moskva bola obvinená, že zneužila právne metódy a ropnú spoločnosť Jukos zničila zámerne.

7. Argentína je opäť insolventná. Včerajšie rokovania krajiny s veriteľmi, ktoré sa uskutočnili v New Yorku, nepriniesli žiadnu dohodu. Skupina hedžových fondov, ktoré krajina označila za „supov“ požaduje splatenie dlhopisov vo výške 1,5 mld. dolárov. Keďže lehota na vyplatenie uplynula, krajina opäť „technicky“ zbankrotovala.

8. Nemecká automobilka Audi si z druhého kvartálu odnáša nárast tržieb o 1,8 % na 13,7 mld. eur. Prevádzkový zisk spoločnosti rástol o 1,5 % na 1,36 mld. eur. Pod slabší rast automobilky sa podpísalo silné euro a vysoké investície do výroby.

9. Wall Street výrazne v červenom. Môžu za to slabé kvartálne čísla firiem či bankrot Argentíny. Index Dow Jones oslabil o 0,91 % na 16 726 bodov, širší S&P 500 index stráca 1,10 %.

10. Inflácia v eurozóne poklesla na rekordné dno. V júli tu ročná miera inflácie klesla na 0,4 percenta. Ekonómovia počítali s nezmenenou úrovňou 0,5 %. Miera inflácia sa čoraz viac vzďaľuje od cieľa ECB na úrovni dvoch percent.

Komentáre