10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Nákupy internetového priekopníka Yahoo pokračujú. Po novom kupuje spoločnosť Flurry, ktorá sa špecializuje na analýzu údajov z aplikácií pre marketingové účely. V súčasnosti Flurry skúma aktivity vo viac ako 540 tis. aplikáciách. Yahoo za Flurry zaplatí zhruba 300 miliónov dolárov.

2. Švajčiarska veľkobanka Credit Suisse zarmútila akcionárov. Z druhého kvartálu si odnáša stratu 700 miliónov frankov, čo je najväčšia strata od krízy v roku 2008. Straty banky sú odrazom rekordnej pokuty, ktorú banka zaplatila za krytie bohatých Američanov. Akcie Credit Suisse oslabujú o takmer 3 %.

3. Ako vyplýva z najnovších dát Eurostatu, dlh v Európe siaha na nové rekordné úrovne. V prvom kvartáli dlhy 18 krajín eurozóny vzrástol na 93,9 %. V rovnakom období pred rokom to bolo ešte 92,7 %. V krajinách EÚ dlh dosiahol 88%, pričom pred rokom to bolo 87,2 %.

4. Ako informovala americká agentúra FHFA (Federal Housing Finance Agency), ceny nehnuteľností v USA rástli v máji viac než sa očakávalo.V porovnaní s aprílom sa ceny amerických nehnuteľností zvýšili o 0,4 %, pričom ekonómovia počítali s nárastom o 0,2 %.

5. Britské predaje domov dosiahli 7-ročné maximum. V júni bolo v Británii predaných 109 580 domov, čo je najvyššia úroveň od roku 2007. Predaje pri mladších občanoch zostávajú nízke.

6. Euro voči doláru dnes oslabilo na najnižšiu úroveň od novembra 2013, keď v neskorých popoludňajších hodinách menový pár EUR/USD klesol na 1,3459 dolárov. Kým v USA sa hovorí o sprísňovaní menovej politiky, v Európe sa vzhľadom na nízky rast cien špekuluje nad ďalšími stimulmi.

7. Včera po uzatvorení trhu svoje výsledky za druhý kvartál zverejnila spoločnosť Netflix – čísla boli plne v súlade s očakávaniami analytikov. Príjmy spoločnosti dosiahli 1,34 mld. dolárov a zisk na akciu (EPS) 1,15 USD, čo je na vlas rovnako ako trhový konsenzus.

8. Už dnes má svoje výsledky za druhý kvartál zverejniť technologický obor Apple. Wall Street očakáva, že zisk na akciu (EPS) dosiahne 1,23 USD a príjmy 37,99 miliardy dolárov. S výsledkami príde aj  McDonald’s, pri ktorom analytici počítali so ziskom 90 centov/akciu.

9. Odborníci z výskumnej spoločnosti Juniper Research predpovedajú masívny pokles na trhu s osobnými počítačmi. Do roku 2019 majú ročné tržby na tomto trhu oslabiť na 41 mld. USD zo súčasných 46,5 mld. USD. Oslabovať má aj trh s hernými konzolami. Na druhej strane sa očakáva nárast predaja mobilných hier pre smartfóny a tablety.

10. Po sérii strát sa dnes európske akcie začali zotavovať. Ako tvrdia ekonómovia, akcie už “strávili” šok z vyhrotenia krízy na Ukrajine či konfliktu v pásme Gazy. Akciové benchmarky Euro Stoxx 50 a nemecký DAX 30 si pripísali zhodnotenie o viac ako jedno percento. V zelenom je aj Wall Street.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre