10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Ako informuje Wall Street Journal, inteligentné hodinky od Apple by mohli byť predstavené už v októbri. Zariadenie bude ponúkané vo viacerých variantoch s rôznou veľkosťou displeja, píše WSJ s odvolaním sa na dôverný zdroj.

2. Vzhľadom na pokračujúce boje sa 2. najväčšia iracká ropná spoločnosť rozhodla odstaviť časť produkcie ropy. Štátny podnik North Oil Company v meste Kirkúk bude po novom produkovať iba 300 tisíc barelov denne, pričom doteraz to bolo viac ako 650 tisíc barelov denne.

3. V centre pozornosti sa dnes nachádzajú akcie spoločnosti Oracle, ktoré strácajú viac ako 6 %. Dôvodom sú neuspokojivé výsledky za posledný kvartál. Kým ekonómovia počítali so ziskom 95 centov/akciu, skutočnosťou bol zisk 92 centov/akciu.

4. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) tvrdí, že Európska centrálna banka (ECB) by mala uvažovať o kvantitatívnom uvoľňovaní. “Ak inflácia zostane nízko, budeme dúfať, že ECB prikročí k nákupu štátnych dlhopisov”, uviedla pre CNBC Christine Lagarde.

5. Indická rupia klesá štvrtý deň za sebou. Ako tvrdia obchodníci, mena sa stala rukojemníkom geopolitických rizík na Blízkom Východe. Za celý týždeň mena oslabila o 0,7 % na 60,1875 rupií za dolár.

6. Známy finančník Carl Icahn vyzýva vedenie spoločnosti Family Dollar, aby zvážilo predaj spoločnosti. V liste, ktorý Icahn adresoval riaditeľovi spoločnosti sa uvádza, že drvivá väčšina akcionárov súhlasí s predajom podniku. Aktivista Icahn začiatkom mesiaca v spoločnosti zhromaždil podiel vo výške 9,4 %.

7. Britský zväz priemyslu varuje, že silná britská libra môže ohroziť vývoz krajiny. Nedávne posilnenie britskej meny sa môže negatívne podpísať pod exportné zákazky, varuje združenie. Dnes sa libra voči doláru obchoduje na viac ako 5-ročnom maxime!

8. Záujem o energetickú divíziu francúzskeho Alstomu narastá. Po vylepšenej ponuke americkej skupiny General Electric sa nechal počuť aj nemecký Siemens a jeho japonský partner Mitsubishi Heavy Industries (MHI), ktorí svoju ponuku vylepšili na 14,6 mld. eur.

9. Zlatu sa dnes nedarí – jeho cena oslabuje o 0,53 % na 1313 dolárov. Cena v posledných dňoch ťažila z krízy v Iraku a Ukrajine, ako aj náznaku pokračujúcich nízkych sadzieb v USA. Obchodníci však upozorňujú na slabý fyzický dopyt. Nad úrovňou 1300 dolárov už nie je viac kupujúcich, tvrdia odborníci.

10. Poľský zlotý čelí nemalému tlaku, za čo môže politická neistota a možné predčasné voľby. Za politickým chaosom stojí kontroverzná nahrávka rozhovoru medzi tamojším guvernérom centrálnej banky a ministrom vnútra. Dolár aj euro voči poľskej mene získali takmer pol percenta.

Komentáre