10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Krátko pred prvotnou verejnou ponukou akcií (IPO) sa čínska internetová skupina Alibaba podelila so svojimi hospodárskymi výsledkami. Zisk Alibaba Group za predošlý fiškálny rok (končiaci marcom) predstavoval 45,13 miliardy juanov (5,35 mld. eur). Investori sú ale sklamaní – rast príjmov podľa nich spomaľuje a marže sú nižšie než sa počítalo.

2. Šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagarde v pondelok uviedla, že Federálny rezervný systém (FED) by mal pristúpiť k postupnému zvyšovaniu úrokových sadzieb, pretože dlhodobo nízke sadzby môžu zvýšiť šance na novú finančnú krízu. Okrem toho MMF ekonomike USA zhoršil odhad rastu pre tento rok, a to o 0,8 percentuálneho bodu na 2 %.

3. Ropa je opäť drahšia. Napätie v Iraku sa stupňuje, keďže islamistickí radikáli obsadzujú čoraz väčšiu časť krajiny. Obchodní upozorňujú, že čím dlhšie boje pretrvávajú, tým ťažšie bude pre Irak dodržať svoj denný objem produkcie ropy. Ropa Brent získava  0,57 % na 113,021 USD/barel, americká ropa WTI je vyššie o 0,30 % na 106 USD/barel.

4. Nálada na realitnom trhu v USA sa v júni rozjasnila viac než sa očakávalo. Index Národnej asociácie staviteľov domov (NAHB index) posilnil z predošlých 45 na 49 bodov. Ekonómovia počítali s nárastom len na 47 bodov.

5. Máme tu ďalšiu miliardovú transakciu, tentokrát na trhu so zdravotníckou technikou. Americká spoločnosť Medtronic sa dohodla na kúpe svojho dublinského konkurenta Covidien, za ktorého v hotovosti a v akciách zaplatí 42,9 mld. dolárov

6. Euru sa dnes podarilo zmazať časť strát z minulého týždňa. Ako tvrdia obchodníci, rozhodujúcim faktorom je správa agentúry Bloomberg. Agentúra v nej cituje úradníkov ECB, ktorí tvrdia, že v najbližších mesiacoch nehrozia ďalšie expanzívne opatrenia.

7. Aj v pondelok libra voči doláru zostáva na 5-ročnom maxime. Menový pár získava 0,11 % na 1,7011 USD. Libra rastie po tom, čo prezident Bank of England Marc Carney naznačil možné zvýšovanie úrokových sadzieb.

8. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, nové objednávky v priemysle v apríli medzimesačne o 1,6 %. V porovnaní s aprílom 2013 nové objednávky rástli o 1,3 %.

9. Priemyselná výroba v USA rástla v máji viac než sa očakávalo. V porovnaní s aprílom produkcia priemyslu rástla tempom 0,6 %. Ekonómovia počítali s nárastom o 0,5 %.

10. Okrem priemyselnej výroby a indexu NAHB dnes v USA pozitívne prekvapil aj regionálny Empire State index, ktorý hodnotí ekonomický sentiment v americkom štáte New York. Index v júni posilnil z 19,01 b. na 19,28 bodov. Ekonómovia takýto vývoj nečakali, keďže predpovedali pokles na 15 bodov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre