10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Zdá sa, že v patentovom spore medzi IT obrami Apple a Samsung nedochádza k žiadnemu uvoľneniu. Výrobca iPhonov údajne volá po druhom súdnom procese, pričom naďalej požaduje zastavenie predajov zariadení od Samsungu.

Už začiatkom tohto mesiaca súd v Kalifornii rozhodol, že Samsung musí za porušenie troch patentov zaplatiť odškodné 119 mil. dolárov.

2. Indický akciový index SENSEX sa dostal na rekordné maximum 25 018 bodov. Len v mesiaci máj získal už 12 %, čo je najsilnejší mesačný zisk za posledných 5 rokov. Akciový trh reaguje na víťazstvo opozície v parlamentných voľbách.

3. Prezident Európskej centrálnej banky (ECB), Mario Draghi chce zabrániť deflácii v eurozóne. „Nedovolíme, aby tu nízka inflácia pretrvávala dlhú dobu“, uviedol dnes šéf ECB na konferencii v Lisabone. Draghi tak opäť potvrdil, že je ochotný prijať ďalšie menové stimuly.

4. V prvom kole prezidentských volieb na Ukrajine, ktoré sa uskutočnili cez víkend, zvíťazil miliardár Petro Porošenko. Podľa predbežných výsledkov získal 48-ročný podporovateľ protestov na Majdane až 56 % hlasov. Jeho hlavný cieľ je jasný – rýchlo ukončiť vojnu a násilie na Ukrajine.

5. Menej napätú situáciu na Ukrajine pociťuje aj ropný trh. Severomorská ropa Brent dnes lacnie o 0,36 % na 110 dolárov/barel. Ropa WTI stráca 0,25 % na 104,13 dolára.

6. Po tom, čo Peking zrušil zákaz pre herné konzoly, ktorý tu platil od roku 2000, chce čínsky trh so svojou konzolou PlayStation ovládnuť japonská spoločnosť Sony. Japonci tu už vytvorili dva spoločné podniky, ktorých cieľom je oslovil až pol miliardy čínskych hráčov.

7. Ako dnes informoval Štatistický úrad Slovenskej republiky, v apríli sa spotrebiteľská klíma na Slovensku opäť zlepšila. Indikátor spotrebiteľskej dôvery vzrástol oproti minulému mesiacu o 1,1 bodu na mínus 13,5.

8. Nemecký akciový index DAX 30 sa dnes vyšplhal na rekordné maximum. Nádej, že nový prezident obnoví na Ukrajine stabilitu, vytlačila index o jedno percento vyššie na 9867 bodov. Obchodníci hovoria o pokojnom obchodovaní, keďže burzy vo Veľkej Británii a USA sú dnes uzatvorené.

9. Nemeckí spotrebitelia zostávajú optimistickí. Index spotrebiteľskej dôvery ústavu GfK v júni zostáva na nezmenenej úrovni 8,5 bodu, čo je najvyššia hodnota od začiatku roka 2007.

10. Cena medi sa v dnešnom obchodovaní vyšplhala na 11-mesačné maximum. Môžu za to špekulácie, že ekonomický rast Číny (najväčšieho spotrebiteľa medi) bude v tomto roku rýchlejší. Cena medeného kovu vzrástla o 0,6 % na 3,15 USD/libru.

Komentáre