10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Je to oficiálne. Čínsky online predajca Alibaba dnes podal žiadosť na prvotnú verejnú ponuku akcií (IPO) na burze v New Yorku. Investori špekulujú, že môže ísť o obrovské IPO v hodnote až 20 miliárd dolárov.

2. Japonské akcie sa v dnešnom obchodovaní prepadli o tri percentá. Okrem toho, že tokijská burza po sviatkoch dotiahla nepriaznivé čísla z USA, netešia ju ani negatívne domáce dáta. Ekonómovia tvrdia, že japonské hospodárstvo poškodili nedávno prijaté vyššie dane.

3. Automobilka Fiat Chrysler zverejnila výsledky za prvý štvrťrok. Za prvé tri mesiace tohto roka koncern vykázal stratu 319 miliónov eur. Navyše, automobilka zverejnila až príliš optimistické strategické ciele, ktoré podľa analytikov nemusia byť naplnené. Akcie Fiatu sa na burze v Miláne prepadli až o 9 %, pričom obchodovanie muselo byť nakrátko prerušené.

4. Ekonomická klíma v eurozóne sa dostala na predkrízovú úroveň. Index ekonomického inštitútu IFO v druhom kvartáli posilnil o 3,1 bodu na 123 bodov, čo je najvyššia úroveň od roku 2007.

5. Prostredie nízkych úrokových sadzieb ako aj zhoršenie obchodov na niektorých rozvíjajúcich sa trhoch. To všetko sa podpísalo pod 18 %-ný pokles zisku britskej banky HSBC v prvom kvartáli. Zisk finančného domu tak dosiahol 5,1 mld. dolárov, čo je v súlade s očakávaniami.

6. Zľavový portál Groupon sa naďalej trápi. V prvom kvartáli vykázal stratu 38 miliónov dolárov – v rovnakom období pred rokom strata spoločnosti dosahovala 4 milióny USD. Príjmy spoločnosti však boli silnejšie než sa predpokladalo. Akcie Groupon dnes strácajú takmer 9 %.

7. O radosť investorov sa postaral líder zábavného priemyslu Walt Disney. Zisk spoločnosti v prvom štvrťroku predstavoval 1,11 USD/akciu, čo je viac než očakávania 0,95 dolára na akciu. O radostné predaje sa postaral najmä úspešný animovaný film “Ice Qeen”. Akcie Disney dnes získavajú 0,80 %.

8. Pred americkým kongresom dnes vystúpila šéfka americkej centrálnej banky Janet Yellenová. Šéfka Fedu potvrdila očakávania trhu, keď pred kongresom prisľúbila pokračujúcu uvoľnenú menovú politiku. Ako uviedla, situácia na americkom trhu práce nie je zďaleka uspokojivá.

9. Aj napriek obavám, že Čína podnikne ďalšie kroky na obmedzenie transakcií s Bitcoinom, si dnes táto digitálna mena pripisuje značné zisky. Na burze BitStamp sa Bitcoin obchoduje za 444 dolárov, čo je denné zhodnotenie o 3 %.

10. Wall Street sa po vystúpení šéfky Fedu pred Kongresom nachádza v zelených číslach. Akciový index Dow Jones získava 0,4 % na 16 458 bodov. Okrem prísľubu nízkych úrokov akcie povzbudil prekvapivo silný kvartálny zisk spoločnosti Electronic Arts. Akcie vývojára hier ako Fifa či Need For Speed dnes získavajú 16 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre