10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Nepokoje na Ukrajine dnes vyniesli cenu zlata na 1313 dolárov/uncu, čo je nárast o 1,13 %. Zlato je tak najdrahšie za posledné 3 týždne.

So ziskom 0,90 % sa dnes obchoduje aj striebro. Eskalácia konfliktu a hrozba vojny na Ukrajine tlačí investorov k nákupu bezpečných aktív, ku ktorým patria aj drahé kovy.

2. Ekonomika Indonézie v prvom kvartáli rástla tempom 5,2 %. Ide o najpomalší ekonomický rast krajiny od roku 2009. Okrem iného bola indonézska ekonomika, najväčšia v juhovýchodnej Ázii, ovplyvnená spomalením zahraničných investícií.

3. Čínsky index nákupných manažérov HSBC v apríli mierne posilnil na 48,3 bodu. Hodnota však naďalej zostáva pod úrovňou 50 bodov, čo odzrkadľuje pokles ekonomickej aktivity.

4. Ako dnes informovala Európska komisia, hospodárska situácia v eurozóne zostáva naďalej ťažká, keďže niekoľko krajín ešte stále bojuje s vysokým deficitom. Komisia pre aktuálny rok počíta s ekonomickým rastom 1,2 %. Budúci rok by hospodárstvo menovej únie malo rásť o 1,7 %. Pod slabšie prognózy sa podpísal pomalý rast cien.

5. Najhoršie sucho za 17 posledných rokov môže ochromiť dodávky palmového oleja z Indonézie a Malajzie. Situáciu nezlepšuje ani rastúci dopyt po tejto komodite. Futures kontrakt palmového oleja vzrástol na rekordné maximá.

6. V budúcom roku bude deficit francúzskeho rozpočtu vyšší, než je povolená 3 %-ná hranica. Európska komisia vo svojej prognóze uvádza, že schodok Francúzska v roku 2015 dosiahne 3,4 %.

7. Nálada investorov v eurozóne sa v máji nečakane zhoršila. Príslušný index inštitútu SenTix oslabil z predošlých 14,1 bodu na 12,8 bodu. Analytici počítali s posilnením indexu na 14,2 bodu.

8. Nepriaznivé hospodárske dáta a ukrajinský konflikt dnes poslali akcie výrazne nadol. Akciový index Euro Stoxx 50 oslabuje o 1,40 %. V červenom je aj Wall Street – o takmer 3 percentá dnes klesajú akcie bankového obra z USA JP Morgan. Finančný dom v piatok večer šokoval investorov vyhlásením, že objem obchodov by sa v aktuálnom druhom štvrťroku mal medziročne znížiť až o 20 %.

9. Dnes svoje hospodárske výsledky za prvý kvartál zverejnil farmaceutický gigant Pfizer. Zárobok koncernu oslabil o 15 % na 2,33 mld. dolárov. Zisk na akciu však dosiahol 0,57 USD, čo prekonalo odhady analytikov na úrovni 0,55 USD/akciu. Celkový obrat spoločnosti poklesol o 9 % na 11,35 mld. USD. Akcie Pfizer dnes oslabujú o 1,40 %.

10. Nálada v americkom sektore služieb sa v apríli zhoršila menej než sa očakávalo. Index nákupných manažérov pre tento sektor v apríli oslabil z 55,3 b. na 55 bodov. Ekonómovia počítali s ešte ostrejším poklesom na 54,5 bodu.

Komentáre