Európske akcie v červených číslach. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Európske akcie začali týždeň červenými číslami. Nadväzujú tak na piatkové straty amerických akcií, kde strácali najmä technologické akcie obchodované na burze Nasdaq.

Nečudo, že k najväčším loserom pondelkového obchodovania sa zaradili akcie technologického sektora.

Index Eurostoxx 50 stráca 0,42 %, nemecký index DAX 30 oslabuje o viac ako jedno percento. V červenom je aj londýnska burza, keď index FTSE 100 stráca 0,45 %.

Ako tvrdia experti, investori sa obávajú, že americká centrálna banka (FED) zvýši sadzby už v budúcom roku. Dôvodom týchto špekulácií sú silné dáta z amerického trhu práce, ktoré boli zverejnené v piatok.

Ako informovalo americké ministerstvo práce, ekonomika USA v marci vytvorila 192 tisíc pracovných miest. Pozitívom je, že februárový údaj bol revidovaný zo 175 tisíc na 197 tisíc pracovných miest. Marcové čísla boli viac menej v súlade s očakávaniami, keďže ekonómovia počítali s vytvorením 200 tisíc miest. Americká miera nezamestnanosti zostala na nezmenenej úrovni 6,7 %.

Najviac sa dnes spomedzi európskych akcií darí stavebnému sektoru. Na pozadí obchodovania sa nesie mega fúzia na trhu s cementom – dvaja najväčší hráči na tomto trhu, spoločnosti Holcim a Lafarge plánujú zlúčenie. Odhaduje sa, že táto fúzia prinesie synergický efekt vo výške 1,40 mld. eur.

Akcie Holcim sa obchodujú so ziskom 5 %, akcie Lafarge posilňujú o 4 %. Zo skutočnosti ťažia aj ostatní hráči stavebného sektora – akcie írskeho stavebného koncernu CRH rastú o 1,31 % a akcie španielskej stavebnej firmy Accciona sa zhodnocujú o 1,59 %.

Naopak, najviac stráca technologický sektor. Akcie nemeckej softvérovej spoločnosti  SAP oslabujú o 1,50 %, akcie Nokia si odpisujú 2,40 %.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre