Stavil na pád akcií Herbalife. Pozrite sa, koľko už stratil

So slovami “je to najlepšie riadená pyramídová hra, akú som kedy videl” sa investičný manažér Bill Ackman rozhodol shortovať akcie Herbalife.

To znamená, že pri akciách Herbalife uzatvoril krátku (short) pozíciu, takže stavil na ich pokles. Na prepad hodnoty akcií pritom vsadil viac ako miliardu dolárov.

Odvtedy táto investícia jeho fondu Pershing Square Capital Management LP priniesla kumulovanú stratu 49 % – je to vôbec najhoršia investícia, akú Ackman v 10-ročnej histórii svojho fondu uzatvoril.

Koľko stráca v absolútnom vyjadrení známe nie je. Na konci roka 2012 Ackman uviedol, že na krátke pozície stavil jednu miliardu USD. Ako sa ale neskôr fond vyjadril, od tej doby k pozícii prijal viacero zmien, aby tým obmedzil potenciálne straty.

Ackman sa rozhodol postaviť proti Herbalife aj napriek tomu, že zvučné mená ako George Soros, Dan Loeb či Carl Icahn verejne priznali nákup akcií tejto spoločnosti. Pripomeňme, že v minulom roku akcie Herbalife posilnili o úžasných 130 %.

Ako vidieť na grafe nižšie, kým pred rokom sa akcie obchodovali okolo úrovne 25 dolárov, dnes hodnota jednej akcie predstavuje zhruba 50 dolárov.

Aj napriek preskúmaniu audítorskej spoločnosti KPMG, ktorá vyvrátila Ackmanove tvrdenia o pyramídovej hre, dal tento investor jasne najavo, že spoločnosť ešte bude prešetrovaná a akcie sa prepadnú na nulu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre