Nový premiér je balzamom pre talianske dlhopisy

Nielen talianske, ale aj španielske a portugalské dlhopisy ťažia zo skutočnosti, že Taliansko, 3. najväčšiu ekonomiku eurozóny, povedie nový premiér Matteo Renzi (na snímke). Ten nahradí odstúpeného Enrica Lettu, ktorému mnohí vyčítali pomalé presadzovanie potrebných reforiem.

Výnosnosť 10-ročných dlhopisov poklesla na najnižšiu úroveň za posledných 8 rokov. To znamená, že talianske náklady na refinancovanie klesajú, čo je pre túto krajinu pozitívny vývoj.

“Šance pre Renziho vládu sú vysoké, keďže ho trhy vnímajú ako niekoho aktívnejšieho ako bol Letta”, hovorí Rainer Guntermann z Commerzbank.

Z pozitívnej atmosféry na dlhopisovom trhu ťažia aj španielske dlhopisy, keď výnosnosť 10-ročných dlhopisov poklesla na najnižšiu úroveň od roku 2006.

Treba podotknúť, že dlhopisové trhy eurozóny v súčastnosti ťažia z aktuálneho postoja Európskej centrálnej banky, ktorá sa zaviazala, že pre zachovanie eura spraví všetko, čo je v jej silách.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre