Zlato na 3-mesačnom maxime. Tu sú dôvody

Zlato sa v utorkovom obchodovaní dokázalo vyšplhať na 1290 dolárov/uncu, čo je najvyššia úroveň za posledné 3 mesiace. V čase publikovania tohto príspevku sa zlato zhodnocuje o 1,14 %.

Cena žltého kovu ťaží zo slabšieho amerického dolára, ktorý reaguje na prvé verejné vystúpenie Janet Yellenovej, novej šéfky americkej centrálnej banky (Fed). Obchodníci si tak kladú otázku: Bude Fed pod jej vedením naďalej zmierňovať stimuly ako doteraz, čiže každý mesiac o 10 miliárd dolárov menej, alebo s redukciou stimulov ešte nejaký čas počká?!

„Nečudoval by som sa, keby pri zlate uvidíme menšiu rally a pošťuchnutie úrovne 1300 dolárov“, uviedol na margo aktuálneho vývoja Tom Kendall, odborník na obchodovanie s drahými kovmi v Credit Suisse.

Ako ale dodáva, od Yellenovej sa očakávajú len „holubičie“ komentáre, takže pred dosiahnutím tejto úrovne budú prevažovať predajné príkazy.

Časť expertov tvrdí, že zlato okrem toho ťaží z rastúceho dopytu v Číne, keďže na “zlatej burze” v Šanghaji dosiahol objem obchodovania takmer ročné maximum.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre