Akciové trhy sa dnes zosypali. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť

Záver týždňa akciám veľmi nepraje. Európske ako aj americké akcie sa dnes topia v červenom, o čo sa postarali rozvíjajúce sa krajiny.

Za nervozitou finančných trhov stojí najmä Argentína, Turecko a Ukrajina, ktorých meny pokračujú vo voľnom páde. Investori čoraz viac strácajú dôveru v tieto trhy – nepomáha im ani aktuálny postoj americkej centrálnej banky Fed, ktorá spomalila tempo mesačných nákupov dlhopisov. Lacnej likvidity, ktorá tešila aj rozvíjajúce sa krajiny, je (a zrejme aj bude) čoraz menej.

Investori sa v závere týždňa zbavujú rizikových aktív a siahajú po bezpečných prístavoch, ako sú štátne dlhopisy, meny stabilných ekonomík či zlato.

Dôraz sa okrem toho kladie na výsledkovú sezónu firiem. O radosť investorov sa postarali spoločnosti Microsoft a Procter a Gamble, ktoré svojimi výkonmi prekonali očakávania (Pozri: Dve zariadenia, ktoré zisky Microsoftu vyhnali nahor).

Investorov presvedčili aj výsledky kaviarenského obra Starbucks, ktorého akcie dnes rastú o viac ako 3 percentá. Naopak, obchodníkov sklamali výsledky spoločnosti Xerox, ktorej akcie strácajú viac ako 2 %.

Európsky akciový index EuroStoxx si z dnešného obchodovania odniesol takmer trojpercentnú stratu a zakončil na najnižšej úrovni od polovice decembra. O takmer tri percentá poklesol aj francúzsky index CAC 40. Na grafe nižšie je zobrazený dnešný vývoj nemeckého indexu DAX 30.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre