5 najvýkonnejších Dow Jones akcií v roku 2013

Ekonomike USA sa darí viac než sa očakávalo, dlhový strop sa Washingtonu podarilo odvrátiť (aj keď na poslednú chvíľu) a firemná výsledková sezóna sa postarala o prekvapivo milé čísla. Americké akcie mali tento rok mnoho dôvodov k tomu, aby sa zahryzli do rekordných úrovní.

Výsledkom je zhodnotenie indexu Dow Jones Industrial o 14 %. Pozrite sa, ktorým akciám sa z indexu darilo najviac:

1. Boeing (76 %)

Je až prekvapujúce, že akcie spoločnosti Boeing vzhľadom na problémy s lietadlami 787 dokázali tento rok posilniť až o 76 %. Akcionári Boeingu však mali viacero dôvodov na radosť: Americký producent lietadiel nedávno ohlásil spätný odkup akcií v objeme 10 mld. dolárov a taktiež navýšil štvrťročnú dividendu o 50 %.

Odborníci tiež poukazujú na skutočnosť, že vyššie ceny pohonných hmôt aerolínky tlačia k obstaraniu lietadiel s nižšou spotrebou. Výsledkom je inovovanie dopravných parkov a nové objednávky pre Boeing.

2. Nike (50%)

Druhou najvýkonnejšou Dow Jones akciou roka 2013 je Nike, ktorá bola do indexu Dow Jones zaradená len v septembri. Akcie Nike tento rok vzrástli o viac ako 50 %. Kým začiatkom roka sa obchodovali na úrovni 52 dolárov, aktuálne jedna akcia stojí viac ako 77 dolárov. Líder sektora so športovými potrebami tento týždeň ohlásil čísla za uplynulý fiškálny kvartál, ktoré však analytikov priveľmi nenadchli.

3. American Express (48%)

Výdatný rok majú za sebou aj akcie medzinárodnej finančnej spoločnosti American Express. Kým začiatkom januára jedna akcia stála približne 59 dolárov, dnes je to až 87,57 USD. Len za posledný týždeň akcie posilnili o takmer 5 %. Dôvodom je dosiahnutie dohody s obchodníkmi z pohľadu využívania platobných kariet American Express.

4. DuPont (36%)

O 36 % tento rok vzrástli akcie treťej najväčšej chemickej spoločnosti sveta DuPont, čo je spomedzi Dow Jones akcií 4. najlepšia výkonnosť. Spoločnosť začiatkom roka uskutočnila dôležité strategické rozhodnutia a investície, ktoré sa ukázali ako veľmi dobré.

5. 3M (34%)

Päticu najvýkonnejších Dow Jones akcií uzatvára priemyselná spoločnosť 3M, ktorá si drží status spoľahlivej továrne na zisk. Spoločnosť pár dní dozadu schválila nárast dividendy o 35 % na 0,855 USD/akciu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre