7 najväčších sklamaní technologického sektora v roku 2013

1. Google Barge – z veľkého projektu sa stalo vyšetrovanie

Veľké očakávania! Internetový obor Google vraj príde s tajuplnou loďou umiestnenou v zátoke v San Franciscu, ktorá bude akýmsi plávajúcim dátovým centrom. Ďalšie správy neskôr ukázali, že to bude „iba“ obchod pre okuliare Google Glass.

Nakoniec ale vyprchali aj posledné nádeje, pretože spoločnosti sa údajne nepodarilo získať poriadne povolenie pre loď.  Z pôvodného multi-miliónového projektu je tak teraz jedno veľké nič, ktoré je navyše predmetom vyšetrovania.

2. Samsung a jeho inteligentné hodinky

Už dlhší čas sa hovorí o príchode iWatch – múdrych hodinkách z dielne Apple, ktoré umožnia zdvíhať hovory, prípadne zistiť súradnice na mape. Múdre hodinky, ktoré dokážu spolupracovať so smartfónmi, v tomto roku nakoniec predstavil Samsung. Hodinky Galaxy Gear mnohí považujú za prepadák.

Zatiaľ sa z múdrych hodiniek Samsungu predalo len 50-tisíc kusov, čo je vzhľadom na veľké investície do vývoja veľmi malý počet. Samsung sa ale nevzdáva a tvrdí, že už pracuje na druhej verzii.

3. BlackBerry Z10: Príliš neskoro!

Totálne zlyhanie. Tak mnohí opisujú predaje najnovšieho smartfónu Blackberry Z10, ktorému predchádzali nadšené očakávania. Po šiestich mesiacoch od predstavenia tohto zariadenia spoločnosť vytvorila odpis v sume jednej miliardy dolárov.

Dobrou otázkou je: Kde sa stala chyba? Bola to vysoká cena alebo chyba v technológii? Nie. Spoločnosť Blackberry s ním jednoducho prišla veľmi neskoro!

4. iPhone 5C

Príchod lacnej verzie iPhonu 5C mnohí pokladajú za zlý sen. Spoločnosť, ktorá si neustále obhajovala vysoké marže, teraz prišla s lacným kúskom. Nakoniec sa neujal ani ten, keďže jeho predaje zaostávajú za očakávaniami. Podľa prieskumov ho ľudia z rozvíjajúcich trhov stále považujú za drahý.

5. Prázdna stolička CEO v Microsofte

K tohtoročným sklamaniam technologického sektora sa radí aj mišmaš okolo odchádzajúceho šéfa Microsoftu Steva Ballmera. Prečo? Microsoft za neho stále nenašiel náhradu. Ballmer, ktorý sa rozhodol odísť z vlastnej vôle, v spoločnosti zostáva dovtedy, dokým nenájdu jeho nástupcu.

6. Yahoo! – Nešťastný redizajn loga a emailov

Redizajn e-mailovej schránky či vyladené nové logo, ktoré pomáhala tvoriť samotná generálna riaditeľka Marissa Mayer. Radšej, keby k žiadnemu redizajnu nedošlo, zhodnotili po zavedení zmien mnohí užívatelia Yahoo služieb, ktorým sa zmena e-mailu ani loga vôbec nepáči. Navyše, s „omladením“ e-mailovej schránky Yahoo prišlo aj mnoho výpadkov, ktoré na internetového priekopníka vrhli zlé svetlo.

7. HTC One – Slušný smartfón, o ktorom nikto nevie

Tak toto je najlepší Android telefón na trhu, zhodnotili mnohí odborníci, keď na svet prišiel smartfón HTC One. Nakoniec si ho ale takmer nikto nekúpil, pretože z pohľadu marketingu HTC úplne vyhorelo. Spoločnosť priznala, že podpora predaja telefónu bola veľmi slabá. Výsledkom je jeho neviditeľnosť a umiestnenie v zadných poličkách!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre