Daňové triky a la Google

Aj napriek rastúcej kritike sa internetový obor Google nehodlá vzdať dobre známych „daňových trikov“.

Ako uvádza Financial Times, v minulom roku táto americká spoločnosť vsadila na daňový raj Bermudy, kde registrovala príjmy z licencií vo výške 8 miliárd dolárov. Denník sa odvoláva na aktuálne finančné správy jej dcérskej spoločnosti v Holandsku.

Ako mnoho iných spoločností, aj Google sa snaží využiť nižšie daňové sadzby v zahraničí. Väčšinu príjmov tak priznáva napr. v Írsku, kde je daňové zaťaženie nízke.

Kým niektorí firmu za tento postoj ostro kritizujú, Google sa tým vôbec netrápi: „Som veľmi hrdý na štruktúru, ktorú sa nám podarilo vytvoriť“, uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Eric Schmidt.

Krajiny zoskupenia G20 pritom nedávno avizovali, že v budúcnosti chcú zosilniť boj s daňovými „machináciami“. Pomôcť takéto situácie obmedziť by mal systém automatickej výmeny daňových informácií, ktorý by mal fungovať do konca roka 2015.

Aktivity krajín majú tiež smerovať k znemožneniu častých prípadov, kedy sa veľké podniky legálne vyhýbajú plateniu vysokých daní tým, že zisky z podnikania presúvajú z krajiny do krajiny. Viď príklad hore.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre