Rozpočtový spor USA: V Pekingu a Tokiu si obhrýzajú nechty, ratingovky čušia!

S každým novým dňom rozpočtového sporu USA rastie riziko, že Washington dosiahne dlhový strop a štátna pokladnica zostane úplne prázdna. Svet sa na blížiaci sa termín 17. október, do ktorého má americký Kongres navýšiť dlhový strop, pozerá rôzne.

Kým ratingové agentúry sú prekvapivo potichu a nebadať pri nich žiadne známky nervozity, hlavný veriteľ USA – Čína preskakuje z nohy na nohu.

Nervozite Pekingu sa nemožno diviť, veď čínska vláda drží americký dlh v minimálnej hodnote 1,3 bilióna USD. „Hodiny tikajú“, upozornil zástupca čínskeho ministra financií Zhu Guangyao.

Viceminister varuje, že Spojené štáty by mali zabezpečiť bezpečnosť čínskych investícií. „Držanie dlhov pod kontrolou má zásadný význam pre USA ako aj celý svet“, dodal Guangyao.

Podobne sa vyjadril aj japonský minister financií Tara Aso: „Spojené štáty musia zabrániť situácii, v ktorej by neboli schopné splácať záväzky, a ktorá by ich doviedla k strate ratingu AAA.“ Podobne ako Čína, aj Japonsko drží obrovský objem amerického dlhu, aktuálne 1,1 bilióna USD.

Kým hlavní veritelia USA strácajú trpezlivosť, ratingové agentúry situácia vo Washingtone akoby netrápi. Len pripomeňme, že v dôsledku rozpočtového sporu v roku 2011 bol elitný rating USA znížený agentúrou S&P. V porovnaní s týmto obdobím je preto dnes až prekvapujúce, že súčasný výhľad pre rating USA hodnotí ako stabilný.

xtb
Komentáre