V kríze múdro zasial. Po piatich rokoch žne miliardy!

Je už známe, že v čase finančnej krízy, kedy boli mnohé americké korporácie zrazené na kolená, sa slávny veľkoinvestor Warren Buffett (na snímke) pýšil bohatou hotovosťou a pevným zdravím jeho investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway.

Výsledkom bolo, že podal pomocnú ruku chorľavým obrom ako General Electric či Bank of America. Buffett bol tak reálnym príkladom jeho slávneho výroku: Bojte sa, keď sú ostatní chamtiví a buďte chamtiví, keď majú ostatní strach!

Dnes, 5 rokov po nepríjemnej hypotekárnej kríze, vidieť plody úrody, ktorú Buffett v čase finančných a hospodárskych turbulencií zasial. Okrem toho, že minulý týždeň obdržal ďalšie splátky pomoci, mu doteraz jeho “dobré skutky”  a status “veriteľa poslednej inštancie” vyniesli viac ako 10 miliárd USD.

Ako vyplýva z analýzy Wall Street Journal, investor so svojou miliardovou pomocou dosiahol návratnosť pred zdanením vo výške 40 %. Len málokomu sa počas krízy podarilo dosiahnuť takýto krásny výnos.

Pre porovnanie: Americká vláda cez svoj záchranný program poskytla pomoc vo výške 420 mld. dolárov, avšak cez dividendy a zvýhodnené podmienky dosiahla len 12 %-né zhodnotenie prostriedkov.

Pozri tiež: 25 skvelých výrokov investora Warrena Buffetta

Buffettovej žatve však stále nie je koniec. V najbližších rokoch môže ešte utŕžiť na 5-miliardovej pomoci pre Bank of America. Slávny investor dal na pomoc firmám celkom 26 miliárd dolárov, pričom tieto prostriedky pomohli korporáciám Mars, Goldman Sachs , Swiss Re, Dow Chemical, General Electric a Bank of America (tejto v núdze sa nachádzajúcej americkej banke Buffett pomohol ako poslednej v roku 2011).

Čiastkou približne 5 miliárd dolárov Buffett prispel aj investičnej banke Goldman Sachs. Tieto finančné prostriedky sú dnes aj s úrokmi splatené, avšak Buffettovi naďalej zostalo právo na zvýhodnený nákup akcií, vďaka ktorému sa podľa špekulácií možno stane najväčším akcionárom.

Počas chaotického roku 2008 zachraňoval aj dcérsku spoločnosť výrobcu cukroviniek Mars, Wrigley, ktorej požičal 4,40 mld. USD. Pomoc je už splatená a do pokladnice Berkshire priniesla zisk 680 miliónov USD.

Ako tento “veštec z Omahy” tvrdí, dosiahnuté zisky chce použiť na realizáciu ďalších veľkých investícií, ktoré pomôžu rozšíriť už dostatočne robustné portfólio jeho investičného holdingu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre