Najväčšia platinová baňa sveta ponorená do štrajku!

Štrajk kvôli nespokojnosti zamestnancov postihol najväčšieho producenta platiny na svete a jeho baňu nachádzajúcu sa v Južnej Afrike. Členovia združenia baníctva a stavebnej únie (AMCU) protestujú proti plánom spoločnosti na znižovanie počtu pracovných miest.

Prepustených má byť až 4 800 pracovníkov. Pôvodné plány pritom počítali prepustením až 12 000 zamestnancov. Spoločnosť však od tohto návrhu po námietkach zo strany vlády a odborov upustila.

Znižovanie počtu pracovných miest je v Južnej Afrike veľmi citlivou témou. Nezamestnanosť tu totiž presahuje 25 %. Trvanie štrajku je naplánované na 48 hodín. Ako hovorí prezident odborového zväzu, „musíme myslieť pozitívne, ale lopta je na strane manažmentu“.

Spoločnosť Amplats, ktorej väčšinový vlastník (80 % podiel) Anglo American je najväčším producentom platiny na svete (s celosvetovým podielom takmer 40 %), v minulom roku dosiahla prevádzkovú stratu vo výške 710 miliónov dolárov. Dôvodom vysokej straty je aj 8-týždňové prerušenie produkcie v jednej z baní severozápadne od Johannesburgu z dôvodu štrajku.

Ako dopadne aktuálna situácia je ťažko predpovedať. V súčasnej dobe síce prebiehajú rokovania o mzdách, avšak obe strany rokovaní sú ďaleko od výslednej dohody. Spoločnosť tvrdí, že mzdy musia byť znížené z dôvodu nižších cien komodít, s čím samozrejme baníci nesúhlasia.

K aktuálnemu štrajku sa spoločnosť vyjadrila, že „štrajk a zastavenie prác bude mať za následok ďalšie straty, ktoré bránia plánom na budúcu udržateľnosť.“ Zníženie pracovných miest je podľa spoločnosti nešťastné, ale nevyhnutné riešenie na prežitie podniku.

Dnešný vývoj ceny platiny
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre