Vďaka Japonsku sa bude lietať do kozmu lacnejšie!

Japonsko spustilo novú generáciu letov do vesmíru, ktoré už nemajú byť tak nákladné ako doteraz.

Bude tomu tak vďaka novým kozmickým raketám. Nová raketa s označením Epsilon má asi polovičnú veľkosť oproti minulej verzii kozmických rakiet a na vykonávanie bezpečnostných kontrol využíva umelú inteligenciu.

Japonská kozmická agentúra Jaxa uvádza, že vývoj rakety stál 37 miliónov dolárov, čo je taktiež len polovica nákladov na jeho predchodcu. Prvá raketa tohto typu už bola úspešne vypustená zo základne v juhozápadnom Japonsku. Priamy prenos štartu bol vysielaný taktiež na internete.

Raketa niesla teleskop, ktorý bude ako prvý na svete z obežnej dráhy sledovať planéty našej slnečnej sústavy, vrátane Venuše, Marsu a Jupitera.

Podstatne lacnejšie budú aj samotné štarty novej generácie rakiet. Kým v minulosti bolo na samotnom štarte zainteresovaných aj 150 ľudí, dnes nová raketa vďaka umelej inteligencii potrebuje na mieste štartu iba 8 ľudí.

Japonské inovácie spojené s vesmírnym programom nie sú v poslednej dobe spojené len s novými raketami. Len niečo pred vyše mesiacom poslali na Medzinárodnú vesmírnu stanicu hovoriaceho robota, ktorý chápe príkazy, analyzuje diskusie s kozmonautmi a je schopný vytvárať nové vlastné odpovede.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre