Výdatný týždeň pre Dow Jones, bolestivý pre Apple

Viac ako trojpercentné zhodnotenie si z uplynulého obchodného týždňa odnáša akciový index Dow Jones Industrial, ktorý tak zaznamenal najvýdatnejší týždeň od januára tohto roka.

Dôvody ziskov sú jasné: Sýrska kríza utícha, čínska ekonomika trhom ulahodila dobrými dátami a očakávaniami, že americká centrálna banka (FED) bude vo výraznej miere redukovať svoje stimuly, sa po najnovších číslach z USA stiahli do úzadia.

Maloobchodné tržby USA v auguste zaostali za očakávania a spotrebiteľská dôvera klesla na najnižšiu úroveň od apríla. Vzhľadom na tieto slabšie dáta trhy predpokladajú, že ak by členovia FEDu prikročili k zmierneniu miliardových nákupov, určite by nešlo o výraznú redukciu. Nelenil ani širší akciový benchmark Standard & Poor 500, ktorý sa zhodnotil o 2 percentá, čo je najviac od 12. júla.

Opačný vývoj ako americké akciové indexy v uplynulých dňoch zažili akcie spoločnosti Apple, pre ktoré je strata 6,7 % najhorším týždenným poklesom od apríla.

Americká technologická firma predstavila dve verzie svojho múdreho telefónu iPhone, ktoré trh neprijal najlepšie. Okrem vysokej ceny lacného iPhonu 5C sa zariadeniam vytýka aj nedostatok nových funkcií.

„Cena iPhonu 5C sa nachádza vysoko nad naše očakávania“, komentoval predstavenie nového smartfónu Chris Whitmore z nemeckej Deutsche Bank. Ako dodal, obáva sa, že táto skutočnosť môže utlmiť predaje spoločnosti.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre