India prichádza o kapitál. Tamojšia mena aj dlhopisy to plne pociťujú!

Na mohutné oslabenie indickej meny už niekoľko týždňov reagujú tamojšie vládne dlhopisy, ktorých cena klesá a výnosnosť rastie.

Pri dlhopisoch so splatnosťou 10 rokov bol v pondelok dosiahnutý výnos vo výške 9,23 %, čo je vôbec najvyššia úroveň od krachu investičnej banky Lehman Brothers v roku 2008.

Dnes sa na burze v Ázii jeden dolár obchodoval už za viac ako 64 indických rupií, pričom ako vidieť na grafe nižšie, v januári stál jeden americký dolár “len” 53 rupií. Tento rok indická mena voči doláru oslabila o viac ako 13 %.

Tretia najväčšia ekonomika Ázie sa pasuje s rekordným deficitom bežného účtu platobnej bilancie, ktorý v uplynulom fiškálnom roku dosiahol až 4,8 % hrubého domáceho produktu.

Po tom, čo americká centrálna banka (FED) pripustila zredukovanie svojej ultra-uvoľnenej menovej politiky, sa svetové investičné fondy stiahli z rozvíjajúcich sa trhov, kam patrí aj India. Od konca mája čistý odlev z indických dlhopisov a akcií dosiahol výšku 11,4 mld. dolárov.

Situáciu sa nepodarilo zlepšiť ani cez početné zásahy indickej centrálnej banky. Krajina sa problém s rekordným deficitom bežného účtu rozhodla riešiť aj cez sprísnenie dovozu zlata cez vyššie vyššie importné clá, ktoré ju môžu obrať o titul najväčšieho spotrebiteľa žltého kovu!

Vývoj amerického doláru voči indickej mene za posledný rok
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre