Chuť po amerických dlhopisoch rapídne klesá!

Čoraz viac sa stupňujúci strach, že americká centrálna banka (FED) opustí svoju extrémne uvoľnenú menovú politiku, sa podpisuje pod vývoj na americkom dlhopisovom trhu.

Ako vyplýva z najnovších dát amerického ministerstva financií, v mesiaci jún zahraniční investori stiahli z amerických dlhopisov rekordných 40,8 miliardy dolárov. Jún bol pritom už piatym mesiacom v rade, čo sa investori stiahli z amerických dlhopisov.

Predajné tlaky sa začali vyhrocovať v máji tohto roka, kedy šéf Fedu Ben Bernanke pripustil, že vzhľadom na pretrvávajúce ekonomické oživenie USA môžu byť menové stimuly zredukované. Na jeho slová ihneď reagovali Japonsko a Čína, čo sú najväčší držitelia amerických štátnych dlhopisov.

Tlak pri amerických dlhopisoch bol cítiť aj v pondelok ráno, keď výnosnosť 10-ročných amerických dlhopisov vzrástla na 2,859 %, čo je najviac od júla 2011 (keďže je cítiť prevahu zo strany ponuky, ich cena klesá a výnosnosť rastie).

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-alma” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Kto je Ben Bernanke?[/wptabtitle]

[wptabcontent]
Prezident Federálneho rezervného systému v USA (šéf centrálnej banky). Jeho druhé funkčné obdobie končí v januári.

Syn lekárnika a učiteľky, narodený 13. decembra 1953 v Augusta, štát Georgia. V roku 2006 vystriedal Alana Greenspana na poste prezidenta Federálneho rezervného systému (FED) .

Do roku 1975 študoval na Harvardskej Univerzite. Doktorát získal na Massachusetts Institute of Technology (MIT) v roku 1979. Bernanke bol asistentom a od r. 1983 – 1985 docentom na Stanfordskej univerzite.  Okrem vedeckých publikácií má zverejnené aj tri ekonomické učebnice.

Ben Bernanke je považovaný za pragmatického ekonóma, bez hlbokých ideologických princípov. Podobne ako Greenspan aj on si zakladá na menovej politike orientovanej na cenovú stabilitu. Je zástancom stratégie „inflačného cielenia“.

V roku 2009 ho prezident USA, Barack Obama menoval prezidentom FED-u na ďalšie štvorročné obdobie od februára 2010. Dňa 17. decembra bankový výbor potvrdil nomináciu.
[/wptabcontent]
[/wptabs]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre