V USA odhalili pyramídovú hru v Bitcoinoch. Virtuálnu menu už nemožno prehliadať!

Čím ďalej, tým viac sa virtuálna mena Bitcoin dostáva pod tlak. Po novom ju nepríjemne zviditeľnila odhalená Ponziho schéma, za ktorou stál Američan  Trendon T. Shavers.

Shavers založil banku „Bitcoin Savings and Trust“, ktorá sporiteľom ponúkala 7 %-ný týždenný výnos. Shavers sa mal údajne zapojiť do arbitráže na trhu s Bitconmi a zarábať peniaze na rastúcej a klesajúce hodnote virtuálnej meny.

Išlo však o podvod, porušenie federálnych zákonov a sledovanie osobných záujmov zahalených do chamtivosti – peniaze od nových investorov boli použité na výplatu starým investorom, čiže klasická Ponziho schéma, na ktorú americký burzový dohľad SEC prišiel.

Čítaj tiež: 6 virtuálnych mien, ktoré skrachovali

Ako SEC podotýka, aj keď sú podvody uskutočňované cez Bitcoiny, vzťahujú sa na ne rovnaké pravidlá, ako na transakcie v bežne zaužívaných menách.

Kryptografická mena je v posledných mesiacoch pod paľbou kritikov, ktorí ju po niekoľkých výpadkov považujú za nestabilnú. Okrem toho ju označujú za cestu, ako sa vyhnúť plateniu daní či preprať špinavé peniaze.

Okresný sudca Amos Mazzanta sa k tomuto prípadu vyjadruje nasledovne: „Za prvé je potrebné konečne uviesť, že Bitcoin investície sú investície do skutočných peňazí – je jasné, že Bitcoiny je možné použiť k nákupu tovarov a služieb. Jediným obmedzením je, že Bitcoin je za platidlo považované iba na určitých miestach. Avšak aj tu existuje riešenie, a to v podobe výmeny za dolár, euro či jen.

Aj tento či ďalšie iné prípady potvrdzujú, že prítomnosť virtuálnej meny už nemožno prehliadať!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre