Fiat môže Chrysleru kolesá bozkávať

Chorľavá talianska automobilka Fiat sa môže pochváliť zeleným druhým kvartálom, avšak nebyť jej dcérskej spoločnosti Chrysler, topila by sa v červených číslach.

Bola to práve americká odnož koncernu, ktorá sa zapríčinila o to, že si automobilová skupina Fiat si z druhého štvťroku odnáša zisk na úrovni 435 miliónov eur.

Bez spoločnosti Chrysler by Fiatu zostala len 247 miliónová strata. Aj keď podlomené európske trhy pomohli automobilke Fiat vycibriť zmysel pre úspory, je to práve Európa (obzvlášť slabý taliansky trh), ktorá bráni jej predajom “roztiahnuť krídla”.

Trhový podiel Fiatu v Európe medziročne poklesol z predchádzajúcich 6,8 % na 6,3 %. Slabučký trh na starom kontinente Fiat čiastočne kompenzoval dodávkami do USA, kde svoje predaje navýšil o 1,2 % na 1,2 milióna vozidiel.

Podľa slov generálneho riaditeľa koncernu by mala skupina Chrysler Group vo svojich výdatných predajoch pokračovať aj v druhej polovici roka. „Chrysler Group je pripravená k mimoriadne silným výkonom v druhom polroku“, uviedol šéf Fiatu Sergio Marchionne

Skupina Chrysler, ktorá zahŕňa značky ako Jeep a Dodge svoj zisk v druhom štvrťroku navýšila o 16 % na 507 miliónov dolárov. Obrat automobilky vzrástol o 7 % na 18 miliárd dolárov, čím tvorí až polovicu tržieb koncernu Fiat. Fiat drží 58,5 %-ný podiel na Chrysler Group.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre