India sprísnila dovoz zlata. Rupia naberá na sile!

Indická rupia si voči doláru pripisuje mierne zisky, za čo môžu dva hlavné faktory. Prvým je sprísnenie dovozu zlata, na základe čoho sa chce táto ázijská krajina vysporiadať s nepríjemným deficitom bežného účtu.

Druhým dôvodom, prečo sa indická rupia opäť začala prebúdzať, je nečakaný pokles predajov amerických domov. Pýtate sa, čo majú spoločné americké domy a indická mena? Tu je vysvetlenie.

Horší než očakávaný vývoj na americkom trhu nehnuteľností zvyšuje pravdepodobnosť, že americká centrálna banka neprestane s nalievaním dolárov do ekonomiky, čo americkej mene opäť podkopáva nohy –> a indická rupia má tak dôvod na zisky.

Odhaduje sa, že obmedzenia spojené s importom žltého kovu spôsobia, že zlata bude počas festivalovej sezóny nedostatok – je to ako zákaz, reagoval na sprísnený import riaditeľ federácie pre obchod s drahými kameňmi a šperkmi. Nikto nebude dovážať zlato za takýchto podmienok, dodal.

Dnes ráno kurz indickej rupie otváral na úrovni 59,49 za dolár, pričom v pondelok to bolo ešte 59,72 za dolár. To znamená, že indická mena oproti doláru posilnila, pretože na získanie jedného dolára je potrebných menej jednotiek indickej meny.

Pripomeňme, že ešte 8. júla sa jeden dolár obchodoval na rekordnej úrovni 61,2125 rupii.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre