Kanaďan, ktorý má britskú ekonomiku postaviť na nohy!

Dneškom preberá Kanaďan Mark Carney (na snímke) vedenie nad britskou centrálnou bankou Bank of England (BoE). Carney je vôbec prvým šéfom v 319-ročnej histórii BoE, ktorý nepochádza z Británie.

Veľa času na oboznámenie sa s novým postom nemá, keďže ho čaká neľahká úloha. Od 48-ročného Carneyho, ktorý pôsobil aj ako bankár v Goldman Sachs sa očakáva, že britskému hospodárstvu dodá potrebný švih.

Kanaďan má však tak trochu šťastie, keďže sa k centrálnej banke pripája v čase, kedy sa britská ekonomika začína pomaly ale isto zobúdzať. V mesiacoch január až marec ekonomika vzrástla o 0,3 %. Centrálna banka predpokladá, že výkon v druhom kvartáli porastie ešte silnejším tempom, a to o 0,5 %.

Pozorovatelia trhu sú zvedaví, aké kroky v oblasti menovej politiky nový guvernér BoE príjme. Trhy bude hlavne zaujímať, či sa Carneymu podarí presvedčiť Výbor menovej politiky, aby pokračoval v programe kvantitatívneho uvoľňovania.

Predošlý guvernér BoE, Mervyn King, ktorý odchádza do dôchodku, je pomalým tempom oživenia sklamaný. Preto na svojom poslednom júnovom zasadnutí od členov menového výboru BoE požadoval, aby zvážili ďalšie stimuly.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre