5 udalostí štvrtka, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. V Bruseli sa dnes začal dvojdňový summit Európskej únie, na ktorom sa zišli vedúci predstavitelia EÚ.

Jednou z hlavným tém summitu dnešných rokovaní bola nezamestnanosť mladých ľudí – štátni predstavitelia EÚ chcú na riešenie tohto problému vyhradiť 6 miliárd eur, ktoré by mali mladým ľudom do dvoch rokov priniesť viac práce.

2. Viceprezident americkej centrálnej banky William Dudley vo štvrtok v New Yorku uviedol, že ak sa oživenie ekonomiky nebude vyvíjať tak, ako FED očakáva, extrémne uvoľnená menová môže pokračovať aj naďalej.

Dudley okrem toho dodal, že ak vývoj americkej ekonomiky a taktiež situácia na americkom trhu práce sklame odhady FEDu, centrálna banka môže svoje menové stimuly predĺžiť a zintenzívniť.

3. Aj keď štvrtkové ráno prinieslo mierne oživenie pri cene zlata,  žltý kov sa nakoniec neubránil ďalším stratám a jeho hodnota poklesla už pod 1200 dolárov za uncu.

Je to vôbec prvýkrát od augusta 2010, čo je cena zlata nižšia ako 1200 dolárov. K 22:45 cena zlata klesá o 2,5 percenta na 1198 dolárov/uncu. Od začiatku roka zlato stratilo takmer 30 % hodnoty.

4. Dobré ekonomické dáta a upokojujúce slová viceprezidenta FEDu dnes podporili akciové trhy v Európe aj v USA. Akciový benchmark Dow Jones si opäť podmanil úroveň 15 000 bodov, keď posilnil o 0,77 % na 15 024 b.

Ako dnes avizovalo americké ministerstvo práce, počet žiadostí o dávku v nezamestnanosti medzitýždenne klesol o 9 tisíc na 346 tisíc. Na zlepšujúce sa ekonomické prostredie dnes reagoval aj ropný trh.  Barel ropy BRENT zdražil o jedno percento na 103 dolárov, cena ropy WTI posilnila o jeden a pol percenta a aktuálne stojí 97 dolárov.

5. Vo štvrtok sa ministri financií eurozóny dohodli na tom, koho peniaze budú v prípade problémov dostávať banky z najhoršieho. Euroskupina dospela k záveru, že ak sa nejaká banka dostane do problémov, v prvom rade sa na jej záchrane budú podieľať jej akcionári a držitelia dlhopisov, ďalej sporitelia s vkladmi nad 100 000 eur. Pokiaľ by ani tieto zdroje neboli dostatočné, na rad by prišlo zapojenie daňových poplatníkov cez štátne rozpočty.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre