5 noviniek piatka, ktoré by ste si nemali nechať ujsť!

1. Aj napriek náročnému ekonomickému prostrediu sa spoločnosti Burger King podarilo v prvom štvrťroku navýšiť tržby a taktiež znížiť náklady.

Výsledkom je zárobok vo výške 35,8 milióna dolárov, čo je v porovnaní s minulý rokom až dvojnásobne vyšší zisk! Obrat spoločnosti vzrástol o 42 % na 328 mil. dolárov. Akcie spoločnosti sa v piatok zhodnotili o 1,16 %

2. Španielskej ekonomike sa vodí horšie než sa pôvodne očakávalo. Ako dnes v Madride uviedol  minister hospodárstva Luis de Guindos, podľa nových odhadov by španielska ekonomika tento rok mala poklesnúť až o 1,3 %. Ide o výrazné zhoršenie predpovede, keďže doteraz sa počítalo s poklesom o 0,5 %. Zhoršili sa tiež prognózy deficitu, a to z doterajších 4,5 % na 6,3 % z hrubého domáceho produktu.

3. Americká ekonomika si za uplynulý prvý kvartál pripísala slabší rast než sa čakalo. Ako v piatok vo Washingtone uviedlo americké ministerstvo obchodu, najväčšia ekonomika sveta v prvom kvartáli vzrástla o 2,5 %. Ekonómovia očakávali až 3 %-né oživenie. Výrazným impulzom pre hospodársky rast bola najmä spotreba.

4. Enrico Letta, dezignovaný taliansky premiér začal pracovať na zostavení nového vládneho kabinetu. Podľa talianskych médií v piatok ešte rokoval s Berlusconiho stranou PdL. Letta bol poverený prezidentom Napolitanom, aby vyriešil politické problémy Talianska zostavením veľkej koalície. Politická strana Beppe Grilla – Päť hviezd – sa rozhodla byť súčasťou opozície.

Zdá sa, že dlhopisový trh verí na vyriešenie zložitej politickej situácie, keďže v dnešnej talianskej aukcii výnos 6-mesačných dlhových cenných papierov klesol na vôbec najnižšiu úroveň 0,5 %.

5. “Aktuálna situácia na trhu práce je katastrofálna.” Takto dnes na aktuálne údaje o počte nezamestnaných vo Francúzsku reagovala Laurence Parisot, prezidentka francúzskeho zväzu zamestnávateľov. Napriek tomu ale vyjadrila svoje presvedčenie, že veci je možné zmeniť. Podľa jej slov v rádiu RTL je prosperujúce Francúzsko na dosah. Ako sme vás včera informovali, vo Francúzsku bolo na konci marca zaznamenaných až 3,225 milióna nezamestnaných.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

Komentáre