Mohutný zisk a množstvo objednávok. GE má za sebou pekné tri mesiace!

Spoločnosť General Electric (GE) vykázala za prvý štvrťrok 2013 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku až 16 %-ný nárast zisku. Treba však podotknúť, že výrazný podiel má na tomto výsledku jednorazový príjem z predaja svojho podielu v NBC Universal.

Zatiaľ čo zisk za prvý štvrťrok vzrástol z 3,03 miliardy dolárov z predchádzajúceho roka na aktuálnych 3,53 miliardy, príjmy stagnovali na nezmenenej úrovni 35 miliárd $. Konglomerát sa snaží spätne zamerať svoju hlavnú činnosť na priemyselné podniky, ktoré zahŕňajú predovšetkým leteckú a energetickú infraštruktúru.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] O spoločnosti General Electric[/wptabtitle] [wptabcontent]General Electric je americká nadnárodná spoločnosť, ktorej aktivity siahajú do energetiky, technologickej infraštruktúry či finančných služieb. GE je činná na množstve trhov, ako napríklad priemyselná automatizácia, osvetlenie, prúdové motory pre lietadlá či distribúcia elektrickej energie.

Holding, ktorého akcie sú súčasťou akciového indexu Dow Jones, celosvetovo zamestnáva viac ako 301 tisíc pracovníkov. Spoločnosť má zastúpenie vo viac ako 100 krajinách sveta.[/wptabcontent]

[wptabtitle]Vývoj akcií General Electric za posledný rok[/wptabtitle] [wptabcontent]

[/wptabcontent]

[wptabtitle]Video: Zamestnanci GE a ich dielo vo vzduchu[/wptabtitle] [wptabcontent]

[/wptabcontent]

[/wptabs]

Jasne to dokazujú aj zverejnené čísla. Objednávky leteckej techniky vzrástli až o 47 %. Darilo sa aj energetike. Objednávky zariadení a servisu v oblasti ropy a zemného plynu ako sú turbíny a údržba zariadení vzrástli o 24 %.

Spoločnosti sa darilo na rozvíjajúcich sa trhoch, kde objednávky vzrástli o 17 %. V súlade s očakávaniami dopadli aj objednávky v USA. Negatívne sa však vyvíjali predaje v Európe, ktorá sa dlhú dobu zmieta v kríze a neustále zápasí s problémami.

Objednávky prepísali históriu

Objednávky General Electric stúpli v prvom kvartáli 2013 na 216 miliárd dolárov. Ako uviedol predseda predstavenstva Jeff Immelt, spoločnosť dosiahla na konci štvrťroku najväčší objem nahromadených objednávok v histórii.

Medzi výrazné zákazky patria napríklad zmluva na údržbu závodu na výrobu skvapalneného zemného plynu v Austrálii a Rusku, či kontrakt na napájanie zariadení pre vysoké pece na spracovanie hliníka v Abu Dhabi.

Napriek správe o náraste zisku bol včerajší vývoj akcií General Electric na trhu negatívny, keď akcie klesli o 4,06 % na 21,75 dolárov za akciu.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre