Neistota sa vrátila: Investori predávali svoje akciové ETF-ká!

Ako vyplýva z údajov správcovskej spoločnosti Blackrock, investori z dôvodu opätovných problémov v eurozóne rušili svoje pozície v ETF fondoch (Exchange-Traded Funds) naviazaných na európske akcie. V marci tento odliv dosiahol objem 2,3 miliardy dolárov.

Kým v poslednom kvartáli roka 2012 bolo v týchto fondov zainvestovaných 5,1 miliardy dolárov, v prvom kvartáli 2013 to bolo slabučkých 200 miliónov $.

Odliv prostriedkov sa týkal predovšetkým trhov ako Nemecko, Švajčiarsko či Veľká Británia, pričom postihol všetky odvetvia.

Dôvody návratu neistoty sú jasné. Politický pat v Taliansku a finančné problémy Cypru – tieto udalosti sa v marci podpísali pod zvýšenú nervozitu na finančných trhoch a zber doterajších akciových ziskov.  Európsky akciový benchmark EuroStoxx 50 si v uplynulom mesiaci odpísal 0,5 %.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Čo je Exchange-Traded Fund (ETF)?[/wptabtitle]

[wptabcontent]

Ide o investičný fond, ktorého podkladové aktívum môže tvoriť akciový index, dlhopisový index, komodita, prípadne kôš aktív ako napr. akcie veľkých technologických spoločností alebo dlhopisy rozvíjajúcich sa ekonomík. To znamená, že na základe toho, ako sa vyvíja cena podkladového aktíva, sa vyvíja aj hodnota daného ETF fondu. Existujú tiež pákované fondy, napr. v pomere 2:1 či 3:1.

Ide o atraktívnu investíciu, najmä pre nízke náklady, transparentnosť, flexibilný nákup a predaj ako aj pre širokú diverzifikáciu.

[/wptabcontent]

[/wptabs]

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre