Straty z cyperských vkladov budú vysoké!

Klienti najväčšej cyperskej banky – Bank of Cyprus môžu zo svojich vkladov nad 100 000 € stratiť až 60 %. Centrálna banka totiž uviedla bližšie informácie, čo sa s týmito vkladmi stane.

Až 37,5 % z každého vkladu nad 100 000 €  sa totiž premení na akcie banky. Klienti banky sa tak stanú jej akcionármi. V súčasnej situácii ale nejde o žiadnu výhru. Hodnota akcií tamojších bánk, ktoré stoja na pokraji bankrotu, totiž teraz nemá skoro žiadnu hodnotu.

Ďalších 22,5 % pôjde do „fondu“, kde nebudú úročené a budú čakať, aká časť z nich bude musieť byť prípadne použitá na ďalšiu záchranu. Je tak teoreticky možné, že nakoniec bude musieť byť odpísaná aj ich celá suma.

Zvyšných 40 % bude banka pre klientov úročiť, avšak vyplatené budú až v situácii, keď sa banke opäť začne dariť (čo si teraz nik netrúfa odhadnúť).

Cyperskí predstavitelia uvádzajú, že pri druhej najväčšej banke – Laiki môžeme očakávať ešte tvrdšie podmienky (Foto: sxc.hu)
Až také straty nikto nečakal

Bolo známe a zrejmé, že najväčší sporitelia v Bank od Cyprus prídu o veľkú časť svojich vkladov, avšak až takto vysoká suma je prekvapivá.

Cyperskí predstavitelia uvádzajú, že pri druhej najväčšej banke – Laiki môžeme očakávať ešte tvrdšie podmienky. Konkrétne informácie však zatiaľ zverejnené neboli.

Na Cypre už dlhšie obdobie vládnu neobvyklé podmienky. Banky boli dva týždne úplne zatvorené a k obmedzeným sumám sa dalo dostať len cez bankomaty. Pred tým ako boli banky späť otvorené boli prijaté viaceré zákony, ktoré obmedzujú pohyb, či výbery kapitálu.

Najväčší strach totiž vládne z okamžitého odlivu množstva kapitálu do zahraničia, ktorý môže nastať po prípadnom uvoľnení podmienok.

Vo štvrtok boli nakoniec banky predsa len otvorené, pričom sa pred nimi tvorili fronty ľudí snažiacich sa vybrať svoje peniaze. Napriek tomu bola situácia celkovo pokojná a už v priebehu piatka sa dostala do bežných koľají bez veľkých zástupov klientov pred bankami.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre