Taliansko si dnes prišlo po 7 miliárd €. Nedostalo ich!

Taliansko dnes vstúpilo na dlhopisový trh, aby získalo 7 miliárd €. Nakoniec sa krajine podarilo získať „len“ 6,91 miliardy €, pričom úroky sa vyvíjali nerovnomerne.

Pri dlhopisoch s 5-ročnou splatnosťou, prostredníctvom ktorých krajina získala cca 4 miliardy €, úrok dosiahol 3,65 %, čo bolo o 0,06 percentuálneho bodu viac než v podobnej aukcii vo februári.

Pri výnosnosti 10-ročných dlhopisoch bol zaznamenaný opačný trend, keď úrok poklesol o 0,17 percentuálneho bodu na 4,66 %. Pripomenieme, že ešte v  januári sa úrok na talianskych 10-ročných dlhopisoch pohyboval pri 4,17 %

V utorok sa Taliani refinancovali cez krátkodobé dlhové cenné papiere, keď si požičali plánovaných 8,5 mld. €. Taliansko sa v súčasnosti nachádza uprostred rokovaní o zostavení novej vlády.

Kým Silvio Berlusconi, ktorý získal väčšinu v hornej komore parlamentu, má záujem utvoriť koalíciu s víťazom v dolnej komore – Pier Luigi Bersanim, ten o tom nechce ani počuť. Bersani prehlásil, že stabilnú vládu sa nepodarí zostaviť bez toho, aby bol premiérom. Zároveň vyzval Beppe Grilla, vodcu strany Hnutie piatich hviezd, aby jeho strana neblokovala cestu k novej vláde.

Čo sa týka krízy na Cypre, odborníci tvrdia, že nebude mať žiadny výrazný dosah na periférne krajiny. Navyše, Európska centrálna banka poskytuje Španielsku a Taliansku dostatočnú podporu, takže situácia na Cypre nie je považovaná za hrozbu pre spoločnú európsku menu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre