5 vecí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. V médiách sa v pondelok objavila správa, že zakladateľ sociálnej siete Twitter, Jack Dorsey (na snímke) sa chce stať starostom mesta New York.  Dorsey sa k tomu údajne priznal v americkej televíznej relácii “60 Minutes”. Uvidíme, či spoluzakladateľ Twitteru, ktorého hodnota majetku sa odhaduje na viac ako miliardu dolárov, vystrieda na tomto poste súčasného starostu Michaela Bloomberga (od ktorého si vraj v roku 2011 pýtal radu).

2. Tretí najväčší výrobca hračiek na svete, spoločnosť Lego expanduje aj do Číny. Do roku 2017 tu chce dánsky producent otvoriť historicky prvý výrobný závod v Ázii, pričom investície by mali dosiahnuť objem niekoľko stoviek miliónov eur. V súčasnosti je lego produkované v rodnom Dánsku, Česku, Maďarsku či Mexiku.

3. Nemecký automobilový koncern Volkswagen uviedol, že do roku 2018 by mal svoju zamestnaneckú základňu navýšiť na 600 tisíc zamestnancov. V súčasnosti Volkswagen zamestnáva približne 550 tisíc pracovníkov. Veľká časť týchto nových pracovných miest by ale mala vzniknúť mimo Európu.

4. Americká ratingová agentúra Fitch dnes pristúpila k zníženiu ratingov talianskych veľkobánk. Hodnotenie Unicredit a Intesa Sanpolo (matka našej VÚB) bolo znížené z „A-„ na „BBB+“. Navyše, agentúra im pridelila negatívny výhľad, čo znamená, že je viac než pravdepodobné, že ich rating bude opäť znížený.

5. Hlavnou témou finančných trhov je v súčasnosti  možný bankrot Cypru, ktorý by krajinu postihol v prípade, že nedostane od medzinárodných veriteľov finančnú pomoc. Práve tí požadujú, aby ostrovná krajina prijala mimoriadne zdanenie vkladov v cyperských bankách. Hlasovanie ale bolo už dvakrát odložené a najnovšie má k nemu dôjsť zajtra (utorok).

Ázijské, európske či americké akcie sa v pondelok utápali značne v červenom, pričom rapídne oslabilo aj euro. Výrazná neistota na finančných trhoch dnes tlačila na rast cien amerických dlhopisov, keďže investori v nich našli bezpečné útočisko. Ziskom sa tešilo aj zlato, ktoré vzrástlo o 0,75 % na 1604 $/uncu.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: wikimedia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre