Pre BMW bol rok 2012 najlepší v histórii!

Že vraj kríza a problémy automobiliek? Pre BMW to určite neplatí! Práve naopak, rok 2012 bol pre túto nemeckú spoločnosť ako vystrihnutý z rozprávky, čo dosvedčujú nasledujúce čísla.

Tržby BMW vzrástli o 11,7 % na rekordných 76,8 miliardy €, z čoho zisk pred zdanením tvoril približne 10 %. Čistý zisk oproti predchádzajúcemu roku sa tak navýšil o 5,9 % na 7,82 miliardy €.

V rámci celej skupiny sa nemeckému koncernu minulý rok podarilo predať 1 840 000 vozidiel, čo je oproti roku 2011 nárast o 10,6 %. Za všetko jednoznačne hovorí vyhlásenie šéfa BMW Norberta Reithofera, ktorý uviedol, že „minulý rok bol najúspešnejším rokom v histórii BMW.“

Ako ďalej dodal, nielenže dosiahli, dokonca prekročili všetky ciele na rok 2012 a to tvárou v tvár náročným trhovým podmienkam. Aj keď Reithofer pre 2013 predpovedá ďalší vzostup predajov, priznáva, že hrozbou môžu byť pretrvávajúce ťažké podmienky na trhu.

Vývoj akcií BMW za posledný rok (ariva.de)

Pri pohľade na štruktúru predajov za minulý rok vidieť, že najviac sa darilo predajom v Ázii, ktoré rástli o viac ako 30 % na takmer 500 000 kusov. Predaj v Číne prvýkrát prekonal 300 000 vozidiel, keď sa ich na tomto trhu predalo 327 341. O 19 % na 56 701 kusov rástol tiež predaj v Japonsku.

Aktuálne sa akcie BMW obchodujú na úrovni 71 €. Investorov nepotešil fakt, že automobilka chce dividendu zvýšiť “len” na 2,50 €/akciu, nakoľko trh počítal s číslom až 2,64 €.

Foto: wikimedia

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre

Taliani, Francuzi plaču že ich auta nejdu na odbyt a Nemci siahaju na nove a nove rekordy..čím to bude? štatnymi podporami asi ťažko. skor by som povedal kvalita lebo keď sa pozriem na FIAT a BMW hned mi je jasne a určite aj viacerim inym, čo by som bral