6 vecí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Medzinárodný menový fond (MMF) prostredníctvom svojej správy vyzýva Európu, aby vynaložila väčšie úsilie na stabilizáciu svojho finančného systému. Ako MMF uvádza, aj keď Európa spravila v tomto smere významný pokrok, musí toho urobiť ešte viac, nakoľko problémy v eurozóne pretrvávajú. MMF tvrdí, že finančné inštitúcie Európy sú aj naďalej citlivé na krízové časy.

2. Po tom, čo americký prezident Barack Obama nevylúčil vojnový zásah v Iráne, sa v piatok cena ropy vybrala nahor. Konflikt, ktorý súvisí s jadrovým programom Iránu, môže narušiť dodávky ropy, čo následne tlačí na rast cien. Ropa Brent vzrástla o 0,60 % na 110 dolárov/barel, ropa WTI o 0,42 % na 93,87 dolárov barel.

3. Vzhľadom na nedávne záťažové testy (tzv. stress testy) dostali americké veľkobanky JP Morgan a Goldman Sachs od Federálneho rezervného systému (FED) žltú kartu.

Ide o to, že tieto finančné domy majú zhruba 6 mesiacov na to, aby zlepšili svoje kapitálové plány, čo má viesť k väčšej opatrnosti v prípade krízového obdobia. JP Morgan má okrem výkričníka od FEDu na krku aj čerstvé obvinenia od amerického senátu, ktoré súvisia s veľkým podvodom (viac o tomto škandále už zajtra).

4. Portugalsko zrejme dostane viac času na presadenie svojich úsporných cieľov. Ako dnes uviedol predseda Európskej komisie, José Manuel Barroso, deficit v max. výške 3 % ročného ekonomického výkonu by sa na Lisabon mal vzťahovať až od roku 2015.

Konečné slovo budú mať až ministri financií eurozóny (tzv. euroskupina), ktorí majú rozhodnúť, či Portugalsko, ktoré v roku 2011 čerpalo pomoc z eurovalu, dostane na splnenie fiškálneho cieľu viac priestoru.

Beppe Grillo  – vpravo (wikimedia)

5. Taliansko, ktoré je tri týždne po parlamentných voľbách, aj naďalej trápi politický chaos. Zrejme najväčšou prekážkou k vytvoreniu dohody je strana bývalého komika Beppe Grilla (na snímke vpravo) – Hnutie piatich hviezd. Práve tá odmieta spojenectvo s akoukoľvek tradičnou politickou stranou a jednoducho chce byť v opozícií. Predpokladá sa, že budúci štvrtok by mohlo dôjsť k rokovaniam o zostavení vlády s talianskym prezidentom.

6. Ministri financií eurozóny dnes večer rokovali o medzinárodnej pomoci pre Cyprus. Ako naznačujú prvé informácie, rýchla dohoda je nepravdepodobná, nakoľko ešte existovalo niekoľko nezodpovedaných individuálnych otázok. V súčasnosti sa diskutuje o finančnej injekcii v objeme 10 -13 mld. eur. Ako sme vás včera informovali, šéf euroskupiny, Jeroen Dijsselbloem priznal, že z pôvodne plánovanej sumy 17 miliárd eur sa veľa zoškrtalo.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: wikimedia

Komentáre