5 vecí, o ktorých by ste dnes mali vedieť!

1. Akciový index Dow Jones si aj vo štvrtkovom obchodovaní pripísal ďalšie zisky,  čo je už jeho desiaty zelený deň za sebou. Hlavný americký akciový benchmark tak zaznamenal najdlhšiu ziskovú sériu od roku 1996. Dow Jones dnes vzrástol o 0,58 % na 14 539 bodov.

K najziskovejším akciám štvrtkového obchodovania patrili akcie Hewlett Packard, ktoré vzrástli o 2,86 %.  Naopak, v technologickom indexe Nasdaq sa najmenej darilo akciám Amazonu, ktoré si po znížení ratingu bankou JP Morgan odpísali 3,42 %.

2. Šéf zoskupenia ministrov financií eurozóny (euroskupina), Jeroen Dijsselbloem vo štvrtok uviedol, že záchranný balík pre krízou strpčený Cyprus dosiahne hodnotu 10 miliárd eur. “Z pôvodne plánovaných 17,5 miliárd eur sa veľa zrezalo”, uviedol holandský minister financií. Šéf euroskupiny okrem toho zdôraznil, že pri záchrane Cypru pôjde o obnovenie dôvery v eurozónu a euro.

3. Nemecká automobilka BMW má za sebou rekordný rok. Ako táto spoločnosť avizovala, jej minuloročné tržby vzrástli o 11,7 % na rekordných 76,8 miliardy €. Zisk automobilky rástol o 5,9 % na 7,82 miliardy €. Najviac sa darilo predajom v Ázii, ktoré vzrástli o 30 % (komplexný článok Vám prinesieme už zajtra).

4. Deň po tom, čo bol v Sixtínskej kaplnke zvolený nový pápež, Jorge Mario Bergoglio, ktorý prijal meno František I., mu dnes svet posielal svoje gratulácie. Americký prezident Barack Obama uviedol, že sa teší na spoluprácu s novým pápežom. Podobne sa vyjadril aj vodca Kremľu, Vladimír Putin, ktorý je presvedčený, že sa spolupráca medzi Ruskom a Vatikánom bude na základe kresťanských hodnôt ďalej rozvíjať.

5. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, po zohľadnení  sezónnych vplyvov nové objednávky v priemysle vzrástli v januári 2013 oproti decembru 2012 o 11,2 %. Ich objem tak dosiahol 3 297,4 mil. €. V porovnaní s januárom 2012 sa zvýšili o 4,6 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre