Čaká nás ďalší trpký rok, tvrdí Európska komisia

Európska komisia očakáva ďalší chorľavý rok. Ako dnes uviedla vo svojom vyhlásení, aj pre tento rok očakáva, že ekonomika eurozóny zostane v recesii. Ekonomický výkon menovej únie by sa tak mal znížiť o 0,3 %. Nezamestnanosť by mala vzrásť na úroveň 12,2 %, čo bude nový rekord!

Ako komisia uvádza, tohtoročný štart ekonomiky bol prislabý, pričom ani oživenie počas roka nedosiahne úroveň, ktorú Európska únia očakávala.

Utešením môže byť predpoveď pre rok 2014, kedy by ekonomika eurozóny mala vzrásť  o 1,4 % (čo myslíte? Nie je to prehnané?). Nezamestnanosť by do roku 2014 mala klesnúť na 12,1 % (žiadny zázrak).

Komisia ďalej odhaduje, že tento rok by miera nezamestnanosti v Grécku mala vzrásť až na 27 %. Do roku 2014 by mala poklesnúť na 25,7 %. Výrazne negatívne sa pozerá na francúzsky a španielsky deficit rozpočtu.

Pri Francúzoch očakáva, že ich tohtoročný deficit dosiahne 3,7 a v roku 2014 až 3,9 percenta hrubého domáceho produktu. Ide o pesimistickejšie predpovede než tie, ktoré Európska komisia zverejnila v minulom roku na jeseň.

Foto: Abode of Chaos

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

S tým 0,3 % to su este velmi optimisticki..bud sa recesia este viac prehlbi alebo porastieme

trpký pre nas..pre komisiu tazko s tymi odmenami a dietami na podpis co maju :-((