Obchodný deficit USA na takmer trojročnom minime!

Americký obchodný deficit dosiahol v decembri svoje takmer trojročné minimum. Rekordné predaje ropy tlačili nahor export, zatiaľ čo dovoz poklesol.

Dovoz ropy klesol v priebehu roka 2012 dokonca na najnižšiu úroveň od roku 1997. Z údajov vyplýva, že americká ekonomika by mohla byť v poslednom kvartáli silnejšia ako sa pôvodne očakávalo. Nové údaje by mohli prispieť k revízii o 0,1 %.

Celkový vývoz USA sa zvýšil o 3,9 miliardy dolárov na 186,4 miliardy a dovoz klesol o 6,2 miliardy na 224,9 miliardy dolárov. V priebehu roka 2012 však vzrástol americký obchodný deficit s Čínou a to na 315 miliárd dolárov, čo je najväčší deficit s jednou konkrétnou krajinou.

Táto skutočnosť trápi amerických výrobcov, ktorí veria, že čínske spoločnosti ťažia z nespravodlivo slabej domácej meny. Scott Paul, prezident Aliancie americkej výroby uviedol, že situáciou by sa mal zaoberať Kongres. Zároveň požaduje, aby boli prijaté vhodné administratívne opatrenia.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre